Az Iszlám Állam hóhérja és a családja 400 ezer fontjába (168 millió forintba) került a brit adófizetőknek, mert húsz éven keresztül segélyeken éltek.

Mohammed Emwazi családja még mindig évente 40 ezer fontot (16,8 millió forintot) kap különböző támogatások formájában, holott már nem is élnek Nagy-Britanniában – derítette ki a Daily Mail című brit napilap.

Emwazi családja – a szülei és hat testvére – visszatértek Kuvaitba, ahonnan azért menekültek el, mert az apát megvádolták, hogy együttműködött az iraki hatóságokkal, amikor Szaddám Huszein csapatai az első öbölháború előtt lerohanták az országot.

Visszaéltek a vendégszeretettel

A család 1996-ban kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, majd öt évvel később brit állampolgárságot is.

Egész Nagy-Britanniában való tartózkodásuk alatt lakhatási támogatást kaptak, amelyet még mindig folyósítanak nekik a Queen’s Park-i lakás után, ahol az elmúlt nyolc évben éltek.

Mióta kiderült a személyazonossága, egyre többet tud meg a sajtó Dzsihádi JohnrólForrás: AFP/Ho

Csak feketén dolgozott

Nagy-britanniai tartózkodásuk alatt a szülőknek hivatalosan egyetlen napig sem volt munkahelyük, bár az egyik volt háziúr szerint az apa feketén dolgozott, hogy legyen pénze. Mi több, 300 ezer fontért meg is akarta venni az egyik lakást, amelyben az egyre gyarapodó család élt, bár a tulajdonosnak fogalma sincs róla, honnan vette rá a pénzt.

A család a legkisebb, 12 éves gyerek után változatlanul kap évi 7821 font családi pótlékot, valamint jár nekik 23 400 font lakhatási és 5929 font álláskeresési támogatás.

A 23 éves Shayma elméletileg a londoni Brunel Egyetem hallgatója, ahol 3387 font ösztöndíjat kap.