Megússza a fergusoni fiatal gyilkosa

Az év képei 2014
Feltartott kezű tüntető tiltakozik a bíróság  ítélete ellen, mellyel felmentették a 18 éves fekete  Michael Brown meggyilkolás
2014.11.25. Feltartott kezű tüntető tiltakozik a bíróság ítélete ellen, mellyel felmentették a 18 éves fekete Michael Brown meggyilkolásának vádja elől. a A protester holds her hands up in front of a police car in Ferguson, Missouri, on November 25, 2014 during demonstrations a day after violent protests and looting following the grand jury decision in the fatal shooting of a 18-year-old black teenager Michael Brown. Protest marches sprang up in cities across the US on November 25, amid a tense security operation in Ferguson, the Missouri town at the center of the country's latest racially-charged stand-off. Clashes erupted in the St Louis suburb for a second night, after grand jury's decision not to prosecute a white police officer for shooting dead an unarmed black teenager. AFP PHOTO/Jewel Samad
Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Darren Wilson volt rendőr ellen, aki augusztusban lelőtte a 18 éves afroamerikai Michel Brownt a Missouri állambeli Fergusonban.
Vágólapra másolva!

A szövetségi vizsgálat arra a megállapításra jutott, nincs olyan bizonyíték, amely megcáfolhatná, hogy Wilson a személyes biztonságát féltette, mint ahogy olyan sincs, amely alátámasztotta volna azt az állítást, miszerint Brown a megadás jeleként felemelte a kezét.

A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és megkísérelte megszerezni a szolgálati fegyverét.

Jelentős zavargások

Brown halála miatt országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások voltak a rendőröknek a feketékkel szembeni kíméletlen fellépése miatt. Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék is úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki.

Országszerte tüntetések és zavargások voltak a fergusoni eset következtében Forrás: AFP/Jewel Samad

Az igazságügyi tárca egy ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál. A vizsgálat megállapításai szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikaiakat.

Aránytalan erőszak

A rendőrök például aránytalan erőszakot alkalmaztak velük szemben, és a fekete bőrű gépkocsivezetőket sokkal gyakrabban állították meg és kutatták át, mint a fehéreket. A minisztérium azt is megállapította, hogy egy afroamerikai esetében 68 százalékkal kisebb volt az esély arra, hogy a bíróság ad acta tegye az ügyét, mint mások esetében. Tavaly április és szeptember között a több mint két napon át a helyi börtönben tartott emberek 95 százaléka fekete bőrű volt.

A tárca több mint kéttucatnyi ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját. A minisztérium egyebek között azt indítványozta, hogy a rendőrök kapjanak konfliktuskezelési kiképzést, és hogy erősítsék meg a hatóság alkalmazási és előmeneteli gyakorlatának ellenőrzését.

A tárca fenntartotta magának a pereskedés jogát arra az esetre, ha a javasolt változtatásokat nem hajtanák végre.