Melegek is házasodhatnak Szlovéniában

melegházasság, anglia
Andrew Wale (L) and Neil Allard (R) pose with their marriage certificate following their wedding ceremony at the Royal Pavillion in Brighton early on March 29, 2014. Gay couples across England and Wales said "I do" as a law legalising same-sex marriage came into effect at midnight, the final stage in a long fight for equality. In Brighton on England's south coast, Neil Allard and Andrew Wale exchanged vows and rings in the opulent splendour of the Royal Pavilion in front of about 100 guests. AFP PHOTO/LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt a szlovén parlament kedden késő este, s a jogszabály egyben megteremti a párok örökbefogadási jogát is - adta hírül a szlovén közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

A parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében fogadta el a tervezetet, amelynek értelmében ezentúl nem tesznek különbséget jogilag két ellenkező, vagy azonos nemű személy házassága között.

Luka Mesec, a törvény benyújtója, a baloldali frakció elnöke közölte: meglepte az ellenállás mértéke, de örül az eredménynek. Mint mondta,

és Amerika 37 államában.

Régi félelmek az újtól

A törvényt ellenző képviselők azt hangsúlyozták, hogy a rendelet megfordítja a klasszikus és hagyományos értelemben vett család fogalmát, mert a házaspárok a jövőben nem definiálhatók mind házastársi közösség egy férfi és egy nő között, hanem mint állandó közösség két egyén között.

Angliában ez már természetes Forrás: AFP/Leon Neal

A társadalomnak ugyanakkor férfi és nő közötti házasság ösztönzése a feladata, hogy azok gyermeket vállaljanak és neveljenek fel.

Az örökbefogadás is mehet

Még több vitát váltott ki az azonos nemű házaspárok örökbefogadási joga különös tekintettel arra, hogy Szlovéniában a törvény nem teszi lehetővé a nagyszülők számára az örökbefogadást még akkor sem, ha mindkét szülő elhunyt. A törvény ellen korábban a vallási közösségek is felszólaltak, a katolikus egyházat ebben az iszlám és az ortodox egyház is támogatta. A szlovén püspök nemrég kijelentette: csalódott, hogy a törvénytervezetet a kormányzó koalíció is támogatja.