Több gyanúsítottat is azonosított az orosz belbiztonsági szolgálat Borisz Nyemcov halála kapcsán, vizsgálnak azonban más vonalakat is.

„Mindig vannak gyanúsítottaink” – közölte szűkszavúan újságírókkal Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, részletekkel azonban a Reuters tudósítása szerint nem szolgált.

A Moscow Times tudomása szerint egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Putyin gyors megoldást akar

Vlagyimir Putyin elnök „pimasznak” minősítette az ellenzéki politikus meggyilkolását, és felszólította a belügyminisztériumot, hogy kímélje meg Oroszországot a hasonló szégyentől és tragédiától.

Putyin az rt.com tudósítása szerint közölte: hatékonyabb rendőri intézkedéseket vár el, különösen a politikai indíttatású bűncselekmények kivizsgálásában.

Putyin nem akar több ilyen tragédiátForrás: AFP/Alexey Druzhinin

Provokációnak tekintik

A Nyomozó Főügyészség értékelése szerint az ellenzéki politikus meggyilkolása provokáció volt, amelynek a célja destabilizálni az orosz politikai helyzetet. A főügyész alá rendelt hivatal négy lehetséges okot lát a Nyemcov elleni merénylet mögött.

Elképzelhető, hogy a gyilkosságnak köze lehet azokhoz a fenyegetésekhez, amelyeket a politikus az után kapott, hogy elítélte a Charlie Hebdo elleni merényletet, illetve az ukrán polgárháború is állhat a háttérben.

Vizsgálják azonban Nyemcov üzleti ügyeit és magánéletét is nyomokat keresve.

Felmerült már az a gyanú is, hogy esetleg csecsenek végezhettek a politikussal.

Gyanúsítottak vannak - ennyit tudniForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij