Orvosok és pszichológusok segítik az Ukrajnába tartó orosz humanitárius konvojok sofőrjeit.

Az orosz katasztrófavédelem igazgatóhelyettese, Oleg Voronov szerint erre azért van szükség, mert a sofőrök megfelelő lelki, illetve mentális állapota közvetlenül járul hozzá a művelet sikerességéhez.
A konvojokat kísérő orvosok pedig szükség esetén egészségügyi segítségnyújtásban részesítik a kamionok vezetőit. 

Csermalikban gyerekek játszanak egy töltetlen fegyverrel. Hivatalosan február 15-től tűzszünet van Ukrajnában.Forrás: AFP/Genya Savilov

Indulás előtt a sofőröket alaposan megvizsgálják, és csak akkor engedik őket a volánhoz, ha megfelelnek az egészségügyi feltételeknek. Voronov megjegyezte: a pszichológusok nem csak a sofőröknek, hanem a harcok sújtotta övezetekben a rászorulóknak is mentális segítséget nyújtanak.

22 ezer tonnányi adomány az oroszoktól 

Szerdán újabb, legalább 160 gépjárműből álló konvoj lépte át a határt, amely Donyeck és Luhanszk megye lakosainak visz mintegy 1,8 ezer tonna árut, többségében élelmiszert. Tavaly augusztus óta a Donyec-medence területére több mint 22 ezer tonna humanitárius segélyt juttatott el Oroszország.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala tegnap tette közzé, hogy már több mint hatezer ember halt meg a a kelet-ukrajnai konfliktusban. A térségben különösen sok szenvedés hárul a nőkre, a gyermekekre és az idős emberekre. Az ukrán háborúról szóló riportunk első, második és harmadik része itt, itt és itt olvasható.