Több mint harminc bányász halt meg egy sújtólégrobbanás következtében szerdán a szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik szénbányájában, közölte a helyi bányabiztonsági szolgálat vezetője a mentési munkák kezdeti szakaszában. A bányában nem ez az első tragédia, legutóbb 2007-ben 106 halálos áldozatot követelt egy robbanás. 

Többtucatnyi, a robbanás idején a mélyben dolgozó bányász sorsa egyelőre ismeretlen. "Az előzetes információk szerint több mint harminc ember meghalt. A mentést még nem tudták megkezdeni, a bányamentők jelenleg a veszélyes gáz eltávolításán dolgoznak, és csak azután tudnak majd leereszkedni" - mondta a helyi bányabiztonsági szolgálatot vezető Volodimir Cimbalenko.

Elkeseredett családtagok

Az Ukrán Független Bányászszakszervezet elnöke, Mihail Volinc azt írta, hogy Donyeck Zaszjagyko nevű bányában hajnali 5 óra 20 perckor (magyar idő szerint 6.20-kor) következett be metángázrobbanás, és az érintett tárnában tartózkodó több mint ötven bányászból csak öten tudtak a baleset helyszínéről kijönni, 47 társuk sorsa ismeretlen.

A bánya bejáratánál összegyűlt családtagok elkeseredetten próbálnak információhoz jutniForrás: AFP/John Macdougall

 

Az öt életben lévő bányásznak is súlyos égési sérülései vannak - tette hozzá Volinc. A Reuters hírügynökség egyik helyszíni tudósítója szerint a bánya bejáratánál összegyűlt családtagok elkeseredetten próbálnak információhoz jutni. A bányamentő szolgálat ott lévő alkalmazottja azonban nem tud pontos adatokkal szolgálni.

Gyakoriak a robbanások

A vállalat egyik hegesztő dolgozója úgy tudja, hogy 45 bányász rekedt a robbanás helyszínén. Közben Volodimir Hrojszman, az ukrán parlament elnöke is bejelentette a szerencsétlenség hírét. Szavai szerint jelenleg 32 halottról tudnak.

Hrojszman arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma csönddel adózzanak az áldozatok emlékének. Kelet-Ukrajna nagy mélységű szénbányáiban gyakoriak a sok halálos áldozatot követelő sújtólégrobbanások.

Az 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszereltbányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt.

A mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató és napi 8-10 ezer tonna szenet termelő bányában 1999-ben 50-en, 2001-ben 55-en, 2002-ben huszan, 2007-ben  106-an haltak meg sújtólégrobbanásban.

 

Mi az a sújtólégrobbanás?

A sújtólég a metán és levegő robbanóképes keveréke. Mivel színtelen és szagtalan, a legfőbb bányaveszélyt jelenti elsősorban a feketeszenet termelő bányákban, de előfordul barnaszén, lignit termelése során és nem ritkán érc- és sóbányákban is. A sújtólég berobbanása, azaz a metán meggyulladása leggyakrabban bányatűz, szikra, robbantási munkák és nyílt láng használata, hegesztés miatt következhet be.