Az olimpiának köszönheti a szökést Dzsihádi John

isis iszlám állam lefejezés
Vágólapra másolva!
Egy teherautó rakterében, a Csatornán keresztül szökött meg Nagy-Britanniából Dzsihádi John. Azt használta ki, hogy a hatóságok a londoni olimpia biztonságának garantálására koncentráltak, így nem maradt energiájuk a „kisstílű” terrorista gyanúsítottak alapos megfigyelésére.
Vágólapra másolva!

Mohammed Emwazi a gyanú szerint valamikor 2013 elején szökött át Nagy-Britanniából Törökországba, és onnan lépte át a szíriai határt – számolt be a brit The Times.

Az előző évben rendezték a londoni olimpiát, és a játékok biztonságának a garantálása volt a belbiztonsági szolgálat, az MI5 és a rendőrség legfőbb feladata. Ebben annyira kimerültek, hogy 2013 elején még mindig a fáradalmaikat pihenték ki, így egyszerűen nem maradt energiájuk a jelentéktelennek minősített gyanúsítottak alapos megfigyelésére.

Duna Projekt

A biztonsági szolgálat és a rendőrség az Independent beszámolója szerint ezért is hozott létre egy különleges egységet, az úgynevezett Duna Projektet, amelynek a feladata az ilyen „kis halak”, a potenciális „magányos farkasok” megfigyelése volt.

Emwazi, akit a múlt héten azonosítottak, mint az Iszlám Állam brit hóhérát, szerepelt a belügyminisztérium megfigyelési listáján, ezért legálisan nem hagyhatta volna el az országot.

Mégsem ő az?

Emwazi apja egyébként tagadja, hogy a fia lenne a dzsihádista, aki több külföldi túsz lefejezéséről készített videóban is szerepel.

Szerinte erre semmiféle bizonyíték nincs, a világsajtó csupán „hamis pletykákat” közöl.

Jassem Emwazi azt is elmondta az al-Kabasz nevű kuvaiti lapnak, hogy ügyvédet fogadott, és azt tervezi, hogy mindenkit beperel, aki a fiát hamisan vádolja.

Dzsihádi John a később kivégzett két japán tússzal Forrás: LIVE HD

Pedig az anyja felismerte a hangját

Szavai ellentmondanak azoknak a korábbi jelentéseknek, amelyek szerint Mohammed Emwazi édesanyja azonnal felismerte a fia hangját az Iszlám Állam felvételeinek láttán – emlékeztetett a CNN amerikai hírtelevízió.

A jelentésekkel kapcsolatban idősebb Emwazi csupán annyit mondott a brit Guardiannek: „hazugság, hazugság, hazugság”.

A brit sajtó arról is beszámolt a napokban, hogy a család húsz éven keresztül az adófizetők pénzén élt Nagy-Britanniában.