Betilthatják az állatkísérleteket az Unióban

állatkísérlet
A veterinary of 'Leibniz-Institut fuer Naturstoff-Forschung und Infektionsbiologie - Hans-Knoell-Institut' prepares a mouse for an experiment in a CT scanner in Jena, Germany, 9th July 2008. PET and CT scanners are used to analyse the progress of diseases on fewer animals over a longer period of time. Jena scientists research infectious diseases, which are transmitted by fungi and bacteria, and arthritis. German Ministry for Education and Science (BMBF) supports the research project, in which three institutes are involved, with nearly 800,000 Euro. Photo: Jan-Peter Kasper
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután több, mint egymillióan írtak alá egy petíciót.
Vágólapra másolva!

Az Állítsuk meg az élveboncolást! (Stop Vivisection European Citizens' Initiative, ECI) elnevezésű európai polgári kezdeményezés pontosan 1 millió 100 ezer aláírót állított maga mellé. Legalább 7 tagállamból legkevesebb 1 millió aláíróra van szükség ahhoz, hogy az Európai Unió eljárást indítson valamely ügyben. A mostani kezdeményezés aláírói kilenc tagállamból, köztük Magyarországról kerültek ki.

Vagy lesz belőle valami, vagy nem

Az Európai Bizottság közölte, a következő három hónapban meghívják a kezdeményezés alapítóit, hogy elmagyarázhassák az elképzeléseiket. Ezt követően az Európai Parlament nyilvános meghallgatást tart a kérdésről.

Ezt az egeret CT-re készítik elő Leibnizben Forrás: DPA/AFP/Jan-Peter Kasper

Az eljárás végén az Európai Bizottság dönt arról, hogy a hallottak fényében a törvényhozás részévé teszi-e a javaslatokat, esetleg más módot választ a megvalósításukra, vagy teljes mértékben elutasítja a petícióban foglaltakat - tájékoztatott a szervezet.

Megengedőbb a mostani törvény

A kezdeményezés aláírói ellenzik azt a 2010-es uniós törvényt, amely ugyan engedélyezi az állatokon végzett kísérleteket, de előírja azt is, hogy ahol csak lehetséges, más eljárásokkal helyettesítsék őket, és a fájdalom mértékét tartsák a lehető legalacsonyabb szinten. A petíció ezzel szemben az állatkísérletek teljes betiltását szeretné elérni.

Az Európai Unió adatai szerint 2011-ben mintegy 11,5 millió állat esett át valamilyen tudományos célú kísérleten. Az Egyesült Államokban az orvosi kísérletekre használt csimpánzok zömét már kivonták a forgalomból, a döntést ötévente felülvizsgálják.