Kaszparov rákos daganathoz hasonlította Putyint

Garri Kaszparov, orosz sakknagymester, sakkozó, világbajnok egy brazil szimultánpartin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin további terjeszkedésre készül, ezért időben meg kell állítani – figyelmeztetett az amerikai Szenátus külügyi bizottságának a meghallgatásán Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok és Mihail Szaakasvili volt grúz elnök.
Vágólapra másolva!

Garri Kaszparov önkéntes száműzetésben él az Egyesült Államokban, ahol az egykori grúz elnökkel együtt keményebb fellépést sürgetett Oroszország ellen.

„Oroszország terve világos. Ukrajna még nagyobb részét fogják elfoglalni, és eltávolítják a kijevi kormányt, ha nem állítják meg őket időben. Az amerikai kormányzat csak gyors, azonnali cselekvéssel, az ukránok kiképzésével és felfegyverzésével akadályozhatja meg Putyin célját, a hidegháború után rend újbóli megteremtését” – idézte az Ukraine Today Mihail Szaakasvilit, aki jelenleg Petro Porosenko ukrán elnök tanácsadója.

Garri Kaszparov önkéntes száműzetésben él az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Jefferson Bernardes

A szankció nem elég

Kaszparov figyelmeztette a Szenátus külügyi bizottságát, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók nem elegendőek arra, hogy megakadályozzák Ukrajna destabilizálását.

„A rákkal nem lehet tárgyalni. A rákos daganatot, akárcsak Putyint és az elitjét, ki kell vágni. Izolálni kell őt, majd eltávolítani” – fogalmazott.

Bízik magában

Kaszparov hangsúlyozta, hogy Putyin a világ szeme láttára épített ki rendőrállamot Oroszországban, és most már „eléggé bízik a hatalmában ahhoz, hogy ezt megpróbálja exportálni: Grúziába, Ukrajnába, Moldovába”.

„Melyik ország lesz a következő” – tette fel a kérdést.

Közvetlen felelősség Nyemcov haláláért

Kaszparov azzal vádolta Putyint, hogy közvetlen szerepet játszott Borisz Nyemcov meggyilkolásában. „Borisz Nyemcovot azért ölték meg, mert megtehették. Putyin és az orosz elit azt hiszi, hogy 15 hatalomban töltött év után nincs semmi, amit nem engedhetnek meg maguknak, nincs határ, amelyet ne léphetnének át” – számolt be a szavairól a Szabad Európa és a Szabadság Rádió közös honlapja.

Borisz Nyemcov temetése. Kaszparov szerint Putyin áll a gyilkosság mögött Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin