Már biztos: föld-levegő rakéta végzett a maláj Boeinggel

A picture taken on March 2, 2015 shows the wreckage of the Malaysia Airlines flight MH17 which was shot down over Ukraine in July 2014, laid out in a hangar on  Gilze-Rijen airbase in the southern Netherlands. The first of around 500 relatives of those ki
A roncsok egy holland hangárban vannak
Vágólapra másolva!
Egy orosz BUK típusú légvédelmi rakéta okozta a Malaysia Airlines MH17-es járatának múlt év júliusában történt ukrajnai tragédiáját – jelentette be a holland ügyészség sajtószolgálata. Vádat egyelőre nem emeltek senki ellen.
Vágólapra másolva!

A tragédia óta begyűjtött fotó-, videoanyagok, a szemtanúk beszámolói, valamint a rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok alapján a történteket vizsgáló holland ügyészség által megbízott nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a gépet a legnagyobb valószínűséggel azzal a Buk–M1-es (nyugati kódnevén SA–11) rakétarendszerrel lőtték le, amelyet nem sokkal azelőtt Oroszországtól kaptak a kelet-ukrajnai szakadárok.

A roncsok egy holland hangárban vannak Forrás: AFP/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Több millió dokumentum

A nyomozók milliónál is több dokumentum, fotó és videó kielemzése után jutottak erre a következtetésre – írja az ukrán Uainfo a holland NOS hírportál információira hivatkozva. A begyűjtött bizonyítékok óriási mennyiségét jellemzi, hogy a nyomozás során az elemzéssel foglalkozó csapat létszámát a többszörösére kellett bővíteni.

Nincs még vádemelés

Az ügyészségi nyomozóknak és szakértőknek most már csak az a dolguk, hogy behatárolják a konkrét gyanúsítottak körét, továbbá elegendő bizonyítékot terjesszenek a bíróság elé a vádemeléshez. Az, hogy a vádemelésre mikor kerül sor, egyelőre nem tudható.

Képünk illusztráció Forrás: wikimedia.org

Oroszok mint akadályozó tényezők

A holland ügyészség közlése szerint a nyomozás során az orosz titkosszolgálat számtalanszor megpróbálta feltörni a rendőrségi és ügyészségi számítógépes hálózatokat. Ezekre a kibertámadásokra konkrét bizonyítékok állnak rendelkezésre. Azokat a laptopokat és okostelefonokat például, amelyeket a külföldi nyomozók és szakértők használtak a repülőgép lezuhanásának helyszínén, gyakorlatilag egytől egyig meg kellett semmisíteni, mivel kitörölhetetlen kémprogramokkal fertőződtek meg a helyi internetes hálózatokon keresztül.

Senki nem élte túl a tragédiát Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Gyilkosság, háborús bűnök, repülőgép lelövése

A Malaysia Airlines MH17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata 2014. július 17-én délután zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck közelében. A Boeing 777-esen 283 utas és 15 főnyi személyzet tartózkodott. A tragédiában mindannyian életüket veszítették. A holland vádhatóság gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése címén indított vizsgálatot az ügyben.