Közös hadsereg nélkül nem veszik komolyan az EU-t

2015.03.08. 07:32

Az Európai Uniónak közös hadsereget kellene felállítania ahhoz, hogy komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon, az eurózóna országainak pedig közös költségvetés-tervezésre és egy euró-pénzügyminiszteri poszt létrehozására lenne szükségük – vélekedett Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker a Die Welt című német lap vasárnapi kiadásának, a Welt am Sonntagnak adott interjúban azt mondta, Európa a közös hadsereg felállításával képes lenne hitelesen fellépni egy tagállamát vagy egy szomszédos országot fenyegető veszélyt ellen.

Ez a lépés „Oroszország számára is egyértelművé tenné, hogy komolyan vesszük az Európai Unió értékeinek védelmét” –fogalmazott.

Jean-Claude Juncker Orbán Viktorral. Közös hadsereget és pénzügyminisztert szeretneForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nem veszik komolyan az EU-t

Az Európai Bizottság elnöke szerint „úgy tűnik, külpolitikailag nem vesznek minket komolyan”. A hadsereg létrehozása nemcsak ezen segítene, hanem egyúttal azt is jelezné a világ felé, hogy az EU-tagállamok között soha többé nem törhet ki háború.

A projekt – amely nem lenne a NATO konkurenciája – emellett pénzügyi szempontból is hasznos lenne, mivel a közös fejlesztéseken és beszerzéseken keresztül spórolhatnának az európai államok – mondta Juncker.

Hat évtizede beszélnek róla

A közös európai haderő terve egyébként az 1950-es években merült fel először, de azóta sem valósult meg, bár az EU formálisan rendelkezik a tagállamok által kiállított gyorsreagálású hadtestekkel.

Az interjúban Juncker arról is beszélt, hogy szerinte az eurózóna országainak közös költségvetés-tervezést kellene bevezetniük, és egy közös pénzügyminiszter kinevezése is indokolt lépés lenne.

Az EB elnöke szerint Görögország enm lép ki az eurózónábólForrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

Görögország marad az eurózónában

Ehhez azonban a szerződések módosítására van szükség, és így arra, hogy a tagállamok hajlandóak legyenek lemondani szuverenitásuk egy további részéről – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke azt is leszögezte, hogy Görögország „soha nem fog kilépni” az eurózónából. Athén állítólagos súlyos pénzzavaráról, illetve egy esetleges harmadik görög mentőcsomagról Jean-Claude Juncker azt mondta, „ismerjük Görögország pénzügyi szükségleteit, de nem fogok nyilvános spekulációba bocsátkozni konkrét számokról”.