Meghalt egy katona, de csitultak a harcok Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Jelentősen enyhült a szakadárok harci tevékenysége Kelet-Ukrajnában - ezt jelentette be Andrij Liszenko, a „terrorellenes” hadművelet parancsnokságának szóvivője. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában is meghalt egy katona, három pedig megsebesült. 
Vágólapra másolva!

Azt mondta, az oroszbarát fegyveresek tartják magukat a tűzszünetről szóló minszki megállapodáshoz, mert jelentős mértékben csökkent támadások száma. A hírszerzés viszont hadieszközök és élelmiszerek felhalmozását jelentette a szakadár egységeknél.

Drónok repkedtek

Liszenko hozzátette, az ellenséges erők növelték felderítő tevékenységüket, 18 drónt, azaz pilóta nélküli kémrepülőgépet észleltek a harcok övezetében, ezek közül nyolcat a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol kikötőváros térségében. A várostól nem messze keletre található Sirokine településnél az elmúlt 24 órában is, ahogy a korábbi napokban ismét aknavetőkkel lőtték a szakadárok az ukrán állásokat.

Ukrán katonák páncélozott harcjárműveinek konvoja elhagyja a kelet-ukrajnai Artemivszk települést Forrás: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

Hatszor sértették meg a megállapodást

A kijevi hadműveleti parancsnokság közlése szerint az éjjel összesen hatszor sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. A többi között az általuk korábban rommá lőtt donyecki nemzetközi repülőtérnél lévő ukrán állásokat támadták akna- és gránátvetőkkel. Növekedett közben a mesterlövészek tevékenysége, például a Donyeck környéki Piszki településnél nyitottak ilyen egységek tüzet ukrán katonákra. Liszenko megjegyezte, hogy a legutóbb elesett katonával is orvlövész végzett.

Befejezték a fegyverek visszavonását

Liszenko kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők befejezték a nehézfegyverek hátrébb vonásának negyedik szakaszát.

Csökkent a szakadárok támadásainak száma Kelet-Ukrajnában Forrás: AFP/John Macdougall

Kijev azzal vádolja az oroszbarát szakadárokat, hogy csak imitálják a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár félóra visszaállíthatják a korábbi állásokba.

Az Origo újságírója nemrégiben Kárpátaljára látogatott. Ennek első és második részét ide, illetve ide kattintva olvashatja el. A harmadik és a negyedik részt pedig itt és itt érheti el.