Szövetkezik az Iszlám Állam és a Boko Haram

2015.03.08. 07:16

A Boko Haram nigériai iszlám szélsőséges szervezet hűséget fogadott szombaton az Iszlám Államnak. A hírt Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője jelentette be a szervezet Twitter-profilján.

A lépés várható volt, és érzékelteti, egyre erősebb az együttműködés a dzsihadista mozgalmak között Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A Boko Haramnak is egy iszlamista állam létrehozása a célja Nigéria északi részén, de fegyveresei már többször portyáztak kameruni, csádi és nigeri területen is.

A szombati bejelentés hatására a nigériai kormány nagyobb nemzetközi segítséget kért a szervezet elleni harchoz.

Az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi már több más közel-keleti, afganisztáni, pakisztáni és észak-afrikai dzsihadista csoport hűségesküjét fogadta el.

A Boko Haramnak segít az Iszlám Állam infrastruktúrájaForrás: AFP/Ho

Mindkét félnek előnyös

Rita Katz, az iszlamista szervezeteket figyelő, SITE Intelligence Group nevű amerikai ügynökség igazgatója szerint a Boko Haram most egy helyi dzsihadista csoportból az Iszlám Állam egy jelentős szárnyává vált.

A Boko Haram kiterjedt észak-afrikai hálózata révén az Iszlám Állam egy lépéssel közelebb került terve megvalósításához, vagyis egy iszlám kalifátus létrehozásához, a Boko Haram pedig az Iszlám Állam infrastruktúrája, eszközei és katonai képességei révén könnyebben fog terjeszkedni Észak-Afrikában – vélekedett.

Az Iszlám Állam egy lépéssel közelebb került az iszlám kalifátus létrehozásáhozForrás: Iszlám Állam