Putyin beismerte, hogy parancsba adta a Krím elszakítását

2015.03.09. 06:40

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós interjúban nyíltan beszélt arról, hogyan adott parancsot egy éve a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására. Az interjú előzetesét vasárnap este mutatta be a Rosszija 1-es állami tévécsatorna.

Tavaly február 22-én – miután a Kijevben több hónapon át tartó Nyugat-barát tüntetések véres összecsapásokba torkolltak – az ukrán parlament eltávolította posztjáról a fővárosból elszökött Viktor Janukovics oroszbarát elnököt, és Kijevben hatalomváltás zajlott le.

Kénytelenek leszünk visszacsatolni

"A Kremlbe rendeltem a titkosszolgálataink és a védelmi minisztérium vezetőit, és azt a feladatot adtam nekik, hogy mentsék meg az ukrán elnök életét, (különben) egyszerűen elpusztították volna" – meséli Vlagyimir Putyin az előzetesben közzétett interjúrészletben.

Nyíltan beszélt a Krím elcsatolásáról Vladimir Putyin rosz elnökForrás: AFP/Alexey Druzhinin

"Ez 22-éről 23-ára (virradóra) történt, reggel 7 órára végeztünk. Távozóban minden kollégának azt mondtam: kénytelenek leszünk hozzálátni a Krím Oroszországhoz való visszacsatolásához" – folytatja az irodájában meginterjúvolt elnök, akinek szavait harci helikopterek és páncélosok bevetését mutató képsorokkal vágták össze.

Invázió

Négy nappal később egy azonosító jelzéseket nem viselő, állig felfegyverzett kommandó szállta meg a Krím regionális parlamentjét, a rendkívüli ülésre összehívott képviselők pedig megszavazták, hogy népszavazáson döntsenek az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjának is helyet adó félsziget hovatartozásáról.

Másnap, február 28-án Ukrajna már orosz "invázióról" beszélt, és arról, hogy kétezer orosz fegyveres érkezett a Krímbe, akik ellenőrzésük alá vonják a félsziget stratégiai létesítményeit.

Alig három héttel később, március 18-án Oroszország hivatalosan is elcsatolta a félszigetet, bár ezt az aktust Kijev és a nyugati hatalmak nem ismerték el.

Nem akartak vitatkozni

Az addigra már Oroszországban lévő Janukovics elnök kimenekítésének körülményeiről Putyin nem beszél az interjú előzetesében. Csak annyi hangzik el homályosan: "Nagy kaliberű géppuskákat állítottunk oda, hogy ne kelljen sokat vitatkozni. Felkészültünk arra, hogy kivigyük őt Donyeckből, szárazföldön, a tengeren és a levegőben."

Donyeck városa azóta a Moszkva által támogatott szakadár erők ellenőrzése alá került az ukrán fegyveres erőkkel tíz hónapon át folytatott, több mint hatezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai harcok eredményeképpen.

Oroszország mindvégig tagadta, hogy része lenne a konfliktusban, amelyért a felelősséget Kijevre és a nyugati hatalmakra hárította.

Az előzetes alatt futó szöveg szerint "hamarosan" bemutatják a Krím – A hazatérés című interjút.