Kiszabadult a kolumbiai gerillák fogságából négy geológus

2015.03.10. 21:37

Szabadon engedett kedden négy, február óta fogva tartott geológust a kormány ellen harcoló egyik kolumbiai gerillaszervezet, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg, és átadta őket a Vöröskereszt egyik humanitárius missziójának - közölte a segélyszervezet.

A három kolumbiai férfit és egy nőt - a kolumbiai geológiai szolgálat munkatársait - a dél-amerikai ország északkeleti részén fekvő Norte de Santander tartomány egyik gyéren lakott, az ELN fellegvárának számító vidékén ejtették foglyul a gerillák. Azt, hogy a gerillák miért tartották fogva a geológusokat, nem tudni.

Ötven éve belháború

Az ELN jóval kisebb szervezet, mint a fő gerillacsoport, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC). Becslések szerint 2-3 ezer fegyveressel rendelkezik. A kormány a FARC szervezettel béketárgyalásokat folytat az ötven éve dúló belháború lezárása érdekében, és előkészítő tárgyalásokat kezdett ugyanezzel a céllal az ELN-nel is.

A hivatalos adatok szerint a Kolumbiában dúló belső konfliktus, amely a Latin-Amerikában zajló legrégebbi összetűzésnek számít, már közel 220 ezer ember halálát okozta, és 5,3 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat.