Oroszországban létezik egy "kilövési lista", amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, de Borisz Nyemcov gyilkosa nem Zaúr Dadajev, az ügy első számú gyanúsítottja.

Ők vannak a listán

A Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság cikke szerint a listán szerepel Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki üzletember, Alekszej Venyegyiktov, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztője, és feltehetően Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy független televízió műsorvezetője is.

A lap írásából nem derült ki, hogy pontosan ki lenne a megrendelő, de a cikk szerzője tudni véli, hogy a gyilkosságok kivitelezésén nem egy, hanem legalább két csoport is dolgozik, ahogy ez a csecsenföldi bérgyilkosoknál szokásos.

Rusztan őrnagy lehetett az agytröszt

Az újságíró szerint a Nyemcov-gyilkosság feltételezett szervezője a hétfőn Groznijban kihallgatott Ruszlan őrnagy, akinek családnevét nem szivárogtatták ki a sajtónak. Történtek azonban célzások arra, hogy közeli hozzátartozója a csecsen fegyveres erők egyik magas rangú tagja. 

A hidegvérű gyilkosság helyszínén Nyemcovra emlékeznekForrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Az írásból kiderül, hogy Ruszlan a csecsen belügyi csapatok "Észak" zászlóaljában szolgált, és többször kitüntették. A lap megírta azt is, hogy Zaúr Dadajev, a zászlóalj egykori parancsnokhelyettese mellett a hatóságok gyanúsítják még ugyanennek az alakulatnak egyik volt katonáját, Beszlan Savannát is.

Dadajev állítólag kínzás hatására tett vallomást.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, Moszkva központjában ölték meg február 28-ra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta életét.