Létezik az ellenzéki politikusok halállistája

NYEMCOV, Borisz Virágok a meggyilkolt Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető portréja mellett a tragédia helyszínén, Moszkvában. Az orosz ellenzéki Népi Szabadság Pártja (Parnasz) és a Szolidaritás mozgalom társelnökét 2015
Virágok a meggyilkolt Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető portréja mellett a tragédia helyszínén, Moszkvában. Az orosz ellenzéki Népi Szabadság Pártja (Parnasz) és a Szolidaritás mozgalom társelnökét 2015. február 28-án, hajnalban ismeretlen elkövető több lövéssel meggyilkolta a Kreml közelében. A bíróság öt észak-kaukázusi férfi letartóztatását rendelte el, akiket a gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsítanak
Vágólapra másolva!
Oroszországban létezik egy "kilövési lista", amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, de Borisz Nyemcov gyilkosa nem Zaúr Dadajev, az ügy első számú gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

Ők vannak a listán

A Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság cikke szerint a listán szerepel Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki üzletember, Alekszej Venyegyiktov, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztője, és feltehetően Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy független televízió műsorvezetője is.

A lap írásából nem derült ki, hogy pontosan ki lenne a megrendelő, de a cikk szerzője tudni véli, hogy a gyilkosságok kivitelezésén nem egy, hanem legalább két csoport is dolgozik, ahogy ez a csecsenföldi bérgyilkosoknál szokásos.

Rusztan őrnagy lehetett az agytröszt

Az újságíró szerint a Nyemcov-gyilkosság feltételezett szervezője a hétfőn Groznijban kihallgatott Ruszlan őrnagy, akinek családnevét nem szivárogtatták ki a sajtónak. Történtek azonban célzások arra, hogy közeli hozzátartozója a csecsen fegyveres erők egyik magas rangú tagja.

A hidegvérű gyilkosság helyszínén Nyemcovra emlékeznek Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Az írásból kiderül, hogy Ruszlan a csecsen belügyi csapatok "Észak" zászlóaljában szolgált, és többször kitüntették. A lap megírta azt is, hogy Zaúr Dadajev, a zászlóalj egykori parancsnokhelyettese mellett a hatóságok gyanúsítják még ugyanennek az alakulatnak egyik volt katonáját, Beszlan Savannát is.

Dadajev állítólag kínzás hatására tett vallomást.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, Moszkva központjában ölték meg február 28-ra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta életét.