Naponta fizetnek kislányuk nevéért

Elliðaey, Ellidaey, Izland
Vágólapra másolva!
Naponta több mint 1400 izlandi korona (2900 forint) pénzbüntetést kell fizetnie egy izlandi házaspárnak, amiért a szigetország névadási szokásaival szembemenve az Alex nevet adta kislányának.
Vágólapra másolva!

Kockáztatták az engedélyeztetést

A helyi sajtó beszámolója szerint Alex Emma 2013 augusztusában született, és amikor édesanyja, Nanna Thordis Arnadottir bejegyeztette őt az anyakönyvi hivatalnál, az asszonynak elmondták, hogy az Alexet még sohasem használták lánynévként az országban, ezért jóvá kell hagyatni az izlandi névadási bizottsággal.

Izlandon szigorú névadási szabályok vannak Forrás: Wikipedia/Szilas

A testület hónapokkal később arra hivatkozva elutasította a szülők kérelmét, hogy az ország történelmében nincs példa az Alex női névként való használatára, habár a név nem sértené az izlandi nyelvtani szabályokat. A szülőket közben értesítette az anyakönyvi hivatal, hogy mindaddig pénzbüntetést kell fizetniük - naponta 1437 izlandi koronát -, amíg jóvá nem hagyják a nevet.

Kanosszajárás után győzelem

Izlandnak szigorú névadási szabályai vannak: a neveknek meg kell felelniük a nyelvtani és kiejtési szabályoknak, továbbá illeszkedniük kell a hagyományhoz. Alex problémája nem egyedülálló a szigetországban: 2013 januárjában egy édesanya került ki győztesen a hatóságokkal folytatott küzdelemből. Az illetékes bíróság akkor úgy döntött, hogy az ügyben érintett 15 éves lány törvényesen is használhatja a Blaer - Lágy Szellő - keresztnevet, amelyet anyja adott neki, és amelyre csecsemőként meg is keresztelték.

Arnadottir kijelentette, hogy nem fogadja el a bizottság döntését, és felveszi a kapcsolatot Blaer édesanyjával.