Gyümölcslével ünnepelt az elengedett terrorista

Battisti kiadatási ügye Brazíliában
Battisti szabadlábon védekezhet
Vágólapra másolva!
A brazil szövetségi rendőrség letartóztatott egy korábbi olasz szélsőbaloldali aktivistát, akinek a menedékjoga komoly feszültségeket okozott a két ország között. Ügyvédje később közölte, hogy védencét már szabadlábra is helyezték, úgy várja a kiadatásáról szóló döntést.
Vágólapra másolva!

Cesare Battistit a szövetségi rendőrség a Sao Paulo szövetségi államban fekvő Embu das Artesben vette őrizetbe, majd az otthonába vitték. Ügyvédje közölte: sikerült elérni a bíróságnál, hogy az úgynevezett habeas corpus jogelvet alkalmazzák vele szemben, amely az alapvető szabadságjogra hivatkozva tiltja a bírói ítélet nélküli fogva tartást.

Életfogytiglanra ítélték

Cesare Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült hamis papírokkal. Rio de Janeiróban 2007-ben elfogták, és a bíróság elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét.

Battisti szabadlábon védekezhet Forrás: MTI/EPA/Carlos Villalba

Engedték, hogy letelepedjen

2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Később egy újabb eljárást indítottak ellene azzal a váddal, hogy hamisított okmánnyal lépett be Brazíliába, és erre az esetre nem vonatkozik a menedékjog. Egy szövetségi bíró március 3-án Mexikóba vagy Franciaországba való kiutasításáról határozott, mert így papíron nem került ellentétbe Lula da Silva elnök döntésével. Battisti ügyvédje képtelenségnek nevezte a határozatot, és közölte, hogy fellebbezni fog, ami évekkel elnyújthatja a kiadatást.

Detektívregényeket ír

Ügyvédeinek Battisti mindig is azt mondta, hogy nem áll szándékában elhagyni Brazíliát, ahol 30 évvel menekülése után új életet kezdett, és detektívregényeket kezdett írni. A hatvanéves férfi ártatlannak vallja magát a terhére rótt, a terrorizmus idején – az úgynevezett ólomévekben – elkövetett bűncselekményekben.