Lassan kihalhat Szlovákia

hol járunk feladvány
Kilátás a Régi Városháza toronyerkélyéről a műemlék pozsonyi várra. A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a légi fotót
Vágólapra másolva!
Szlovákia demográfiai jövőképe nem túl optimista. A lakosság jelentős elöregedése megállíthatatlanak tűnik. A magyarlakta járásokban még rosszabb a helyzet. Az új adatokat a Comenius Egyetem Természettudományi Karának kutatói és az Infostat szakemberei publikálták.
Vágólapra másolva!

„A lakosság öregedése Szlovákiában 1990 óta egyre jelentősebb” – mondta el a kutatást végző kar dékánhelyettese, Branislav Bleha. Ennek ellenére jelen pillanatban Szlovákia a három legfiatalabb ország közé tartozik Európában. Bleha szerint, ha ez a folyamat folytatódik, 2060-ra már a három legöregebb ország közé kerülünk – írja a bumm.sk

Régebben akítvak voltak

„A helyzet teljesen világos, ha a nyugdíjasok száma megháromszorozódik, akkor a nyugdíjak összege is emelkedni fog. Lehetetlen, hogy ez ne okozzon gazdasági és szociális problémákat” – fejtette ki véleményét a dékánhelyettes, aki szintén részt vett a kutatásban.

Szlovákiában is kevés gyerek születik Forrás: MTI/Jászai Csaba

Szlovákiában az öregedésen kívül az alacsony születési számok is problémát jelenthetnek. A 80-as évek végén még egy nő átlagosan két gyermeket szült, az ezredfordulón ez a szám már csak 1,3 volt. „Szlovákia egy évtized alatt a legaktívabb országok közül, az egyik legpasszívabbá vált a születéseket figyelembe véve. Nincs szó egyedi jelenségről, Európa több országában is megfigyelhető ez a folyamat” – tájékoztatott Branislav Sprocha, az Infostat szakembere.

Több szülés

Sprocha szerint az utolsó években fokozatosan növekedett a születések száma. Ennek ellenére „baby-bumm”-ot nem várhatunk Szlovákiában. „A problémát nem csak a termékenység jelenti, hanem azon nők száma, akik szülőképes korban vannak. Amennyiben a termékenység olyan magas lenne, mint mondjuk a 80-as években, akkor sem születhetne annyi gyermek. Hiszen nem lenne aki megszülje őket” – tette hozzá.

Hátrányban a magyarok

Gyakorlatilag az összes demográfiai mutató rosszabb a magyarlakta járásokban, mint az ország többi részében. Kevesebben házasodnak, kevesebb gyerek születik, magasabb az abortuszok aránya, több gyerek születik házasságon kívül, több a válás, és rövidebb ideig is élnek az emberek, mint az északabbi járásokban – a mutatók nagy része egyébként összefüggésben áll egymással.

Fico aggódhat a népesedési helyzet miatt Forrás: MTI/EPA/Jozef Jakubco

Több dél-szlovákiai járásban az úgynevezett elkerülhető halálozás is sokkal nagyobb arányú – ez a mutató az egészségügyi rendszer teljesítményét méri, vagyis ha mindenhol egyforma lenne az ellátás színvonala, az arányszám is egyezne. Míg azonban Pozsonyban vagy Észak-Szlovákia több járásában 1000 emberre 3 elkerülhető haláleset jut, addig a komáromi, a rimaszombati vagy a tőketerebesi járásban ennek közel a duplája.

Itthon sem jobb a helyzet

Mint arról az Origo is beszámolt, a közeljövőben biztosan nem várható fordulat a hazai népesedési viszonyokban, mivel egy jelentős létszámú generáció éppen most kerül ki a szülőképes korból. Bár a 2014-es előzetes adatok jobbak, mint a korábbi években, trendekről csak legalább 10 éves időtávban lehet beszélni.