Nem bírja az ellenszelet Mihail Gorbacsov lapja

A berlini fal leomlásának 25. évfordulója
Mihail Gorbacsov
Vágólapra másolva!
Pénzügyi okokból megszűnhet májustól a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lap nyomtatott változata - jelezte Dmitrij Muratov főszerkesztő.
Vágólapra másolva!

"Nagy a valószínűsége annak, hogy a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő május 9-i ünnepségek után megszüntetjük nyomtatott változatunkat" - mondta Muratov a Dozsgy ellenzéki tévéadónak adott interjújában.

Nem bírnak a gazdasági szembeszéllel

A lap online változata működik tovább, újságírói folytatják a munkát, de hozzátette, hogy mindenről végleges döntést csak április elején hoznak. A lapnak súlyos pénzügyi gondjai támadtak, mert fő részvényese felhagyott a támogatással, a hirdetések pedig gyakorlatilag megszűntek - tette hozzá.
Muratov főszerkesztő már korábban elmondta, hogy a Novaja Gazeta nem tud versenyezni "az állam által támogatott médiumokkal", amikor tulajdonosait folyamatosan azzal fenyegetik, hogy a cég fizetésképtelensége miatt eljárást indítanak ellenük hűtlen kezelés gyanújával". "Ebben az országban a gazdasági ügyek kéz a kézben járnak a politikai ügyekkel" - jelentette ki.

Mihail Gorbacsov Forrás: MTI/EPA/Jens Kalaene

Gorbacsov lapja

A lap részvényeinek 49 százalékát Mihail Gorbacsov volt szovjet-orosz vezető és a hatalommal szemben kritikus Alekszandr Lebegyev üzletember birtokolja. A Novaja Gazeta az egyik legjelentősebb ellenzéki lap Oroszországban, több tényfeltáró cikke tette azzá, de ezek a cikkek hat újságírója életébe kerültek, köztük Anna Politkovszkajáéba. Külföldön nagy elismerésnek örvend, az egyik évben megkapta a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) Free Media Pioneer-díját, Oroszországban azonban marginális lap, csak a liberális ellenzék olvassa.