Hétfőn kiderül, tényleg beteg-e Putyin

vlagyimir putyin mobil lehallgatás
Russia's President Vladimir Putin phones as he watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin március 16-án, Szentpéterváron találkozik Almazbek Atambajev kirgiz elnökkel – jelentette be a Kreml sajtószolgálata. Az orosz államfő már tíz napja nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ami pletykák özönét indította el.
Vágólapra másolva!

A hétfői találkozó napirendjén az orosz-kirgiz kapcsolatok erősítése, azon belül elsősorban a kereskedelmi-befektetési és a kulturális-humanitárius, illetve az energetikával kapcsolatos területeken való együttműködés kulcskérdései szerepelnek majd – olvasható a közleményben.

Az orosz államfő már tíz napja nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Utoljára március 5-én volt látható, amikor Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel találkozott Moszkvában. Váratlan hiánya szinte azonnal feltűnt az egész világnak.

Februárban Budapesten még biztosan jól volt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Meg is halt, de ha mégsem, akkor magatehetetlen

Távolléte okainak kapcsán a legkülönbözőbb pletykák röppentek fel. Egyes biztos források tudni vélik, hogy súlyos beteg, sőt egy krasznojarszki lap egyenesen arról értesült, hogy Vlagyimir Putyin meghalt, vagy ha nem is hunyt el még, akkor magatehetetlen.

Szemtanúk videót is készítettek arról, hogy a kormány épületének környékét ellepték a hadsereg és a belső elhárítás, az FSZB helikopterei.

Számos orosz blogger látni vélte, hogy a Kreml hivatalos honlapján egy ideig olvasható volt Putyin hivatalos halálhíre, ám azt rövidesen eltávolították – írja a Vszem, vszem, vszem! (magyarul: mindenki figyelmébe) információs hetilap honlapja. Az általános fejetlenségben a kiadvány információi szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter katonai juntája próbálja megkaparintani a hatalmat.

A halálhír állítólag egy időre kikerült Dmitrij Medvegyev Twitter-oldalára is.

A bejegyzés Medvegyev Twitter-oldalán Forrás: Twitter

Hivatalos cáfolat

Vlagyimir Putyin szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Putyin tökéletesen egészséges. Attól függetlenül, hogy nyilvános megjelenései nincsenek, az elnöknek folyamatosan vannak találkozói ezekben a napokban is – hangoztatta Dmitrij Peszkov.

Azt azonban tegnap még nem tudta megmondani, mikor lesz legközelebb olyan esemény, amelyen Putyin nagy nyilvánosság előtt mutatkozik.

Az egész világot foglalkoztató talányról ezek szerint hétfőn lebben csak fel a fátyol.