Se víz, se áram, se McDonald’s

Crimean Spring anniversary celebrated in Simferopol spring march referendum crimea re-unification SQUARE FORMAT
2587709 Russia, Simferopol. 03/14/2015 Participants of the Crimean Spring anniversary celebrations march in downtown Simferopol. Evgeny Biyatov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A McDonald’s, a PayPal, az Amazon, sőt, még az orosz bankok is kivonultak a Krím-félszigetről az Oroszországhoz való csatlakozás után. A turisták elmaradtak, a külföldi mobiltelefonok és bankkártyák nem működnek, sőt, komoly bajok vannak a víz- és áramszolgáltatással is, amelynek a 80 százaléka korábban Ukrajnából érkezett.
Vágólapra másolva!

Egy éve rendezték meg a népszavazást arról, hogy a Krím-félsziget Oroszországhoz vagy Ukrajnához tartozzon-e, bár, mint utólag kiderült, hogy Vlagyimir Putyin már februárban parancsot adott a terület visszacsatolására.

Azóta alaposan megváltozott az élet a Krímben – számolt be a helyszínről az NBC News. A jaltai McDonald’s, amely valaha az egyik legnépszerűbb vízparti étterem volt, ma üresen áll. Az amerikai étteremláncot több cég is követte, többek között nem lehet például már Visa vagy MasterCard kártyával fizetni, és az internetes bankolás sem létezik.

Egy éve döntöttek, és a nehézségek ellenére sokan nem bánták meg a döntést Forrás: AFP/Vasily Maximov

Se víz, se áram

Kijev lezárta a félszigetet Ukrajnával összekötő egyetlen szárazföldi kapcsolatot, az élelmiszerárak az egekbe szöktek, turista alig érkezik, 3G-s mobilszolgáltatás nincs.

Súlyos gondok vannak a víz- és áramellátással, amelynek 80 százalékát Ukrajna biztosította.

Ennek ellenére a helybéliek lelkesen megünnepelték az évfordulót, és sokan állítják, hogy a nehézségek ellenére megérte Oroszországhoz csatlakozni.

Szimferopolban ünnepélyesen megemlékeztek a népszavazás évfordulójáról Forrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Valóra vált álmok

Egy idősebb hölgy, Zoja Vojnova szerint régi álmaik váltak valóra, egy Zinajda nevű szuvenír árus pedig ugyan elismerte az amerikai tévécsatornának, hogy az átmeneti időszak kaotikus, de a visszacsatolás óta úgy érzi, mintha két évtizedes várakozás után hazatért volna.

Zinajda nemzeti öntudata a standjára vetett egyetlen pillantás alapján egyértelmű: a hagyományos emléktárgyakon kívül árul pólókat, amelyeken karate ruhás Putyin rúgja arcon Barack Obamát, vagy csillagos-sávos amerikai lobogóba öltöztetett alakot tesz magáévá az orosz medve.

Sokak régi álma vált valóra Forrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Elzárva a világtól

Anyagilag azonban biztosan nem jártak jól a krímiek. Nem is olyan régen jó néhány számítástechnikai cég szervezte ki a tevékenységét ide, a szankciók miatt azonban szinte mindegyik bezárt, és nagyon kevés alkalmazottat helyeztek át máshová.

A turisták száma az orosz statisztikák szerint az egy évvel korábbinak a felére, hárommillióra esett vissza, korábban ugyanis minden második nyaraló ukrán volt.

Az orosz hadsereg soha nem is hagyta el a Krímet Forrás: RIA Novosti/Vasiliy Batanov

A határ lezárva

Az ukrán hatóságok leállították a teljes vasúti közlekedést, és az autókat sem engedik be az ország területére a Krímből. Repülőgépen és komppal még lehetséges ukrán területről a félszigetre utazni, az előjegyzés miatt azonban hosszú a várakozási idő.

Moszkva ugyan alapított több bankot is, amelyeknek kimondottan az a feladatuk, hogy megkönnyítsék a belföldi pénzátutalást, és egy Krímbe vezető híd építését is megígérte, ez utóbbi 3,7 milliárd dollár értékű beruházás 2018 előtt még akkor sem készül el, ha tartanak minden határidőt.

Milicisták vernek egy civil. Az orosz hadsereg március 22-én elfoglalta a belbeki ukrán bázist Forrás: AFP/Viktor Drachev

Ivóvíz még van, de öntözni nincs mivel

A mezőgazdaság megszenvedte, hogy áprilisban Ukrajna elzárta a vízcsapokat. Az ivóvíz-szolgáltatást egyelőre nem kellett korlátozni, de öntözésre nincs víz, és emiatt a rizstermés döntő része, valamint a zöldségtermés 35 százaléka odalett.

A félsziget így élelmiszer-behozatalra szorul Oroszországból, de a szállítási blokád, valamint a külföldi szankciók miatt kialakult orosz gazdasági válság oda vezetett, hogy az élelmiszerárak a 2,5 szeresükre emelkedtek.

Nem a romantika miatt ég a gyertya

A drága ételt gyakran gyertyaláng mellett kénytelenek elfogyasztani a krímiek, mivel az áramot Ukrajnából kapja a félsziget, a szolgáltatás azonban gyakran akadozik. Újév előtt például három napig maradt áram nélkül több százezer ember.

Emiatt pusztult el a helyi állatkert krokodilja is, mert nem bírta a hideget, és megfagyott.