Előkerült Vlagyimir Putyin

Vladimir Putin
Russian President Vladimir Putin looks on from his car as he leaves the Elysee Palace following his meeting and dinner with his French counterpart in Paris on June 5, 2014. Russian President Vladimir Putin met for talks with French President Francois Hollande, as world leaders engaged in a bout of shuttle diplomacy over Ukraine ahead of D-Day ceremonies. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
A kirgiz kollégájával folytatott találkozójával tett pontot az esetleges betegségét is felvillantó pletykák végére Vlagyimir Putyin. Tárgyalópartnere szerint az orosz elnök több mint egészséges.
Vágólapra másolva!

Csaknem két hétig tartó találgatás után előkerült az orosz elnök. Vlagyimir Putyin hétfőn kirgiz kollégáját, Almazbek Atambajevet fogadta Szentpéterváron. A hírt az elsők között Ilja Arhipov, a Bloomberg oroszországi tudósítója posztolta a Twitteren.

A Kreml hétvégi közleménye szerint a felek annak lehetőségét is megvitatták, hogy a volt szovjet tagköztársaság csatlakozzon az orosz államfő által gründolt, egyelőre orosz, belarusz és kazah részvétellel funkcionáló Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Ha ez megvalósulna, akkor Putyin az egyik legjobb amerikai kapcsolatokkal rendelkező térségbeli államot tudná maga mellé állítani; az észak-kirgizisztáni Manaszban például 2014 júniusáig amerikai légi támaszpont működött, amely az afganisztáni hadszíntér utánpótlását volt hivatott biztosítani.

Régóta tartott a pletyka

Putyin és Atambajev találkozójának jelentőségét az is adja, hogy az orosz elnök ez előtt Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel mutatkozott utoljára Moszkvában, ennek azonban már 11 napja. Nem meglepő, hogy napok óta pletykálták: az orosz elnök talán betegeskedik. Putyin ugyanis az elmúlt napokban nem utazott el az asztanai csúcsra, ahol találkoznia kellett volna Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfőkkel. Távolléte miatt nem került sor az orosz-déloszét szövetségi megállapodás aláírására sem, mint ahogy arra sem volt még példa, hogy ne vegyen részt a szövetségi Biztonsági Tanács március 11-i ülésén.

Hosszú időre eltűnt a színfalak mögött az orosz elnök Forrás: AFP/Fred Dufour

Atambajev azonban most földig rombolta az összeesküvők spekulációit, amikor a közös találkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette: Putyin nem csak egészséges, de „kemény kézzel fogja a kormányt”. A Sputnik News szerint maga Putyin pedig titokzatosan csak annyit mondott: unalmas lenne, ha nem lennének pletykák.