Lerombolták Szaddám Huszein sírját

2015.03.16. 10:15

Szinte teljesen lerombolták Szaddám Huszein néhai iraki diktátor síremlékét a Tikritért folyó harcokban. Hétfőn a tikríti offenzívát időlegesen felfüggesztették, hogy a lakosság elhagyhassa a konfliktusövezetet.

 

 

Az AP hírügynökség által közölt videofelvételek szerint a Tikríttől négy kilométerre lévő Audzsában található, egykor fényűző síremlékből már csak azok az oszlopok állnak, amelyek valaha a mauzóleum födémét tartották. A síremlékről a korábban azt borító, Szaddám Huszeint ábrázoló képek is eltűntek, a környéket betontörmelék borítja.

Hugo Chavez venezuelai elnök és Szaddám Huszein Bagdadban 2000-benForrás: AFP

A falut ehelyett síita milíciák zászlói és vezetőik portréi lepték el. Az egyik képen Kászem Szoleimáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádok nevű elitalakulatának parancsnoka látható, aki állítólag a helyszínen segíti az iraki erőket - közölte az AP.

Most zúzták szét teljesen

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport augusztusban - az Irak északi részén indított offenzívája során - azt állította, hogy teljesen lerombolta a síremléket, de helyi illetékesek szerint akkor a mauzóleum csak kisebb károkat szenvedett, így például összezúzták Szaddám Huszein egy nagy portréját és megrongálták a síremlék körül a virágágyakat.

Huszein imára kulcsolja kezeit 1987-ben, SzamarrahbanForrás: Origo

A 2006 végén kivégzett szekuláris szunnita vezetőnek hívei emeltek fényűző sírt szülőfalujában. Itt temették el Szaddám mellett két fiát is, akivel 2003-ban végeztek az amerikai erők. 

Tikrit kulcsfontosságú

Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 160 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Eddig az iraki biztonsági erőknek a város nagyjából felét sikerült ellenőrzésük alá vonni.

Tikrít az iraki fővárost az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszullal összekötő stratégiai fontosságú útvonalon található. A hadjárat végső célja a Tikríttől 250 kilométerre északra található észak-iraki nagyváros, Moszul visszaszerzése. Moszul a legnagyobb város, amely jelenleg az Iszlám Állam kezében van.

Elképesztő barbárság

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei nemcsak Huszein sírját forgatták föl. Korábban szétdúlták egy ókori romváros, Hatra maradványait Észak-Irakban, az ellenőrzésük alatt álló területen. Februárban pedig 43 embert égettek el elevenen.