Vágólapra másolva!
Oroszország arra számít, hogy a Magyarországgal az atomipar területén folytatott együttműködése nem szenved kárt Budapest és az Euratom vitája miatt.
Vágólapra másolva!

Az újságírókat hibáztatja

„Ez az egész történet annak következménye, hogy a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai nem végezték lelkiismeretesen a munkájukat" – állapította meg Vlagyimir Csizsov, Moszkva állandó Európai Uniós képviselője. Hozzátette, hogy a következő napokban találkozni fog a Financial Times című brit üzleti napilap főszerkesztőjével, és felveti neki ezt a kérdést.

"Provokációs mellékíz"

Az orosz diplomata a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva megjegyezte, hogy a Magyarország és az Euratom között felmerült bizonyos nézeteltérésekről van szó. „Ennek a történetnek van egy nyilvánvalóan provokációs mellékíze, mert Magyarország és az Európai Bizottság egyaránt cáfolta a média által terjesztett információt, amely szerint az Unió blokkolta volna két új blokk építését Pakson" – mondta az orosz diplomata.

A paksi erőmű Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Financial Times múlt csütörtökön, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. A lap információi szerint az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

Cáfoltak és cáfoltak

A magyar kormány részéről többen is cáfolták a Financial Times értesülését. Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője múlt pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: az EU nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését és az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott, eleget téve az Euratom-szerződés 53. pontja szerinti jogi kötelezettségének.