Rendkívüli hatalmat kapott a venezuelai államfő

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen rendkívüli hatalommal ruházta fel Venezuelában a parlament az államfőt, hogy lépéseket tehessen az országot sújtó amerikai szankciók ellen. A törvényhozás kilenc hónapra adott felhatalmazást Nicolás Maduro elnöknek arra, hogy törvényhozási jóváhagyás és konzultáció nélkül bocsáthasson ki törvényeket.
Vágólapra másolva!

Maduro maga kérte jogköreinek kiterjesztését annak érdekében, hogy válaszintézkedéseket hozzon az Egyesült Államok Caracast sújtó szankcióira, amelyeket "imperialista agressziónak" tekint.

Nicolás Maduro venezuelai elnök (balról) átveszi a meghatalmazást Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutierrez

Állami korrupció részesei Washington szerint

Barack Obama amerikai elnök múlt héten adta ki a rendeletet, amelyben az Egyesült Államokkal szembeni nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette Venezuelát, és büntetőintézkedéseket rendelt el néhány tisztségviselője ellen. "Nem látunk szívesen olyan volt és jelenlegi venezuelai tisztségviselőket, akik megsértik a venezuelai állampolgárok emberi jogait és állami korrupció részesei" - írta indoklásképpen a Fehér Ház közleménye.

Állami korrupcióval vádolt néhány venezuelai állami tisztségviselőt Obama Forrás: AFP/Carl De Souza

Több venezuelai kormánytisztviselővel szemben vezetett be utazási korlátozást az USA. Korrupció és emberi jogok miatt döntöttek így, de nem árulták el, kik az érintettek.