Teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát

Russian sailors board the training ship Smolny about to leave Saint-Nazaire harbour, on December 18, 2014, where they were training to operate the controversial Mistral-class warship built by France for Russia as Paris agonises over whether to deliver the
Russian sailors board the training ship Smolny about to leave Saint-Nazaire harbour, on December 18, 2014, where they were training to operate the controversial Mistral-class warship built by France for Russia as Paris agonises over whether to deliver the high-tech vessel.AFP PHOTO GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a hadrafoghatóság "váratlan ellenőrzése" keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a katonai ejtőernyős haderő egyes alakulatait.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu szerint "a bevethetőségi képesség ellenőrzése" 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint.

A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatot. Meg kell erősíteniük a térségben állomásozó hadseregcsoportot, meg kell semmisíteniük a feltételezett ellenség haditengerészeti erejét, fel kell venniük a harcot az ellenség diverzáns-felderítő egységeivel.

Putyin orosz elnök parancsára Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az orosz északi hadiflotta, valamint a nyugati katonai körzet egységei lövészeti, valamint taktikai gyakorlatot tartanak. Emellett különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését gyakorolják, továbbá az orosz államhatár védelmét a levegőben és a tengeren, valamint a távoli északi szárazföldi területeken.

Sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok

Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezik Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken. Mindeközben Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában kijelentette, hogy az Oroszország határainál sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok az észak-európai stabilitás meggyengítéséhez, a feszültség erősödéséhez vezetnek a régióban.

Orosz tengerészek hadgyakorlaton Forrás: AFP/Georges Gobet

Múlt kedden a NATO hét tagállama részvételével kezdődött tengeri hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. Moszkvai közlés szerint a múlt hétfőn pedig több mint 120 haditechnikai eszköz érkezett az Egyesült Államokból Lettországba.

Amerikai katonai gépek érkeztek Rigába

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy az amerikai hadsereg 750 tankja, helikoptere és járműve, valamint más hadfelszerelés érkezett Rigába. A Pentagon azt is közölte, hogy a 3. amerikai gyalogoshadosztály mintegy 3 ezer katonáját vezénylik e hét elejétől a Baltikumba, ahol az észt, a lett és a litván fegyveres erőkkel közös hadgyakorlatokon vesznek részt.

Három napja éles lőgyakorlatot kezdett a Balti-tengeren állomásozó orosz hadiflotta.