A természeti katasztrófák okozta károk mintegy negyede a mezőgazdasági szektort érinti a fejlődő országokban - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének friss tanulmányában.

Az ENSZ szakosított szervezete hétfőn tette közzé a jelentését az ENSZ Japánban rendezett katasztrófakockázat-csökkentési világkonferenciáján.

A természeti katasztrófák - egyebek mellett áradások, szélviharok, szökőárak és szárazságok - által okozott károk 22 százalékát a mezőgazdasági szektor könyvelheti el, ez jóval magasabb a korábban becsült 13 százalékos aránynál - derült ki a FAO szakértőinek tanulmányából, amely 2003 és 2013 között hetvennyolc esetet vizsgált negyvennyolc fejlődő országban.

Muraszemenye, áradás, árvízvédelemFotó: Polyák Attila - Origo

A vizsgált országokban tíz év alatt összesen 70 milliárd dollárnyi kár keletkezett a mezőgazdaságban.

A legnagyobb károkat Ázsiában jegyezték fel, itt 28 milliárd dollárnyi veszteség érte a szektort, ezt Afrika követi 26 milliárddal. Világszerte 2,5 milliárd ember megélhetése függ a mezőgazdaságtól. Ezek az emberek, akik a globális mezőgazdasági termelés több mint felét állítják elő, különösen ki vannak téve a természeti katasztrófák hatásainak.