Rendőr ölte meg a politikust

Egyiptom
A picture taken on January 24, 2015 shows Egyptian Shaima al-Sabbagh receiving assistance after she was injured during clashes with police during a rare leftwing protest in central Cairo, the eve of the anniversary of the 2011 uprising against Hosni Mubarak. Shaima al-Sabbagh, who friends said was 34 and the mother of a five-year-old boy, later died of birdshot wounds, a health ministry spokesman said. AFP PHOTO / EMAD EL-GEBALY
Vágólapra másolva!
Egy rendőr lövedéke végzett azzal az egyiptomi politikusnővel, akit januárban, a 2011-es egyiptomi forradalom negyedik évfordulója alkalmából tartott egyik tüntetésen lőttek agyon. 
Vágólapra másolva!

A 32 éves Saimáa esz-Szabbágh halála nemzetközi felháborodást váltott ki, annál is inkább, mert a baloldali aktivista a 2011. január 25-én, éppen a rendőrség napján kitört felkelés áldozatairól kívánt megemlékezni. Társaival együtt virágokat akartak elhelyezni a kairói Tahrír téren. A három évtizedes Mubarak-érának véget vető események alatt a tömegek egyebek mellett a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak.

Bejárta a nemzetközi sajtót a felvétel: a vérző politikusnak egy társa próbál segíteni Forrás: AFP/Emad El-Gebaly

Hét év börtönt kaphat

A főügyész közleménye szerint bűnvádi eljárás indul a rendőrséghez tartozó félkatonai szervezet, a tömeges tüntetések felszámolásakor gyakran bevetett Központi Biztonság egyik tisztje ellen gondatlan emberölés vádjával. Ha bűnösnek találják, hét évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat. Barakát röviddel a tragédia után még azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint a rendvédelmi erők csak könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen.

Fekete álarcot viselt a tettes

A Szabbággal együtt tüntetők és más szemtanúk kezdettől fogva egyértelműen a rendőrséget vádolták a gyilkossággal, és a Human Rights Watch közzétett egy videofelvételekből és fotókból álló jelentést, amely szerint a biztonságiak egy fekete álarcot viselő tagja lőtt a fiatal nőre. Világszerte ismertté vált az a helyszínen készült kép, amelyen az ájult, vérző nő egy társa karjaiban látható.