Netanjahu gyors kormányalakítást ígér

NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2015. március 18. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobbközép Likud párt vezetője Tel-Avivban 2015. március 17-én, miután a pártja győzött az izraeli parlamenti választásokon. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu két-három héten belül meg akarja alakítani az új koalíciós kormányt, miközben legnagyobb riválisa fogadkozik, hogy tovább harcol majd egy „jobb Izraelért”.
Vágólapra másolva!

Váratlan választási győzelme után Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő már találkozott is a jobboldali és vallásos pártok vezetőivel – írta internetes oldalán a Jerusalem Post.

Naftali Bennett, akinek a telepeseket támogató pártja, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a biztonsági és gazdasági problémák megoldását, valamint Izrael zsidó jellegének a megőrzését nevezte a legfontosabbnak – számolt be a Jediót Ahronót internetes kiadása.

Az előrejelzések ellenére Netanjahu Likudja nyerte a választást Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Hercog nem adja fel

A választáson második helyet szerzett ellenzéki balközép Cionista Tábor vezére, Jichák Hercog gratulált Netanjahunak. Ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is alternatívát kíván nyújtani a Likuddal szemben, és tovább küzd „egy igazságosabb, politikai távlatokat kínáló, demokratikus” Izraelért.

Reagált a Fehér Ház is. Josh Earnest szóvivő azt mondta, Barack Obama elnök bízik benne, hogy az erős amerikai-izraeli kapcsolatok fennmaradnak, függetlenül attól, ki nyerte a választást. Az utóbbi időben elhidegült a két politikus viszonya, az amerikai elnök nem is fogadta Netanjahut, amikor nem sokkal a választás előtt Washingtonba látogatott a Kongresszus meghívására.