Nincs baloldali fordulat Izraelben

2015.03.18. 06:31

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

A Likud 29, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, az úgynevezett kneszetben. Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többsége nem lesz. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobbközép Likud párt vezetője televíziós beszédet tart jeruzsálemi hivatalábanForrás: MTI/EPA/Tali Mayer

Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

További erősorrend

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd, azaz a Van Jövő és a Kulánu, vagyis a Mindannyian követi tizenegy és tíz mandátummal.

Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja,a Bájt Hajehudi, azaz a Zsidó Otthon nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu, vagyis a Izrael a Hazánk nevű pártja pedig hatot.

Ultraortodox zsidó férfi szavaz az izraeli parlamenti választásokon a ciszjordániai Bétár IllitbenForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt, és Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok előrejelzéséről itt olvashat