Oroszországtól félti magát Litvánia

Vágólapra másolva!
Fokozták a biztonsági ellenőrzést a vilniusi pályaudvarokon, miután a hatóságok olyan értesülést kaptak, hogy orosz sorkatonák utazhatnak át az országon a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz Kalinyingrádi területre - írta csütörtökön a Delfi baltikumi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A litván határőrség a külügyminisztérium konzuli hivatalától kapott információ alapján feltartóztatott egy, a kalinyingrádi enklávéba tartó vonatot, mert felmerült a gyanú, hogy orosz katonák utaznak rajta - mondta Rokas Pukinskas, a határőrség szóvivője.

Átvizsgálták a vonatot

A vonatot átvizsgálták, de az összes "katona korú" utas érvényes dokumentumokkal és vízummal rendelkezett, így nem akadályozhatták meg, hogy átutazzanak. Röviddel ezután a vonatot továbbengedték a célállomás felé.

"Annyit tudunk, hogy egy haditengerészeti iskola diákjai utaztak a vonaton" - mondta Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter. Hozzátette, elővigyázatosságból fokozták az ellenőrzéseket, hogy "mások ne jöjjenek".

Hétfőn Vlagyimir Putyin elnök parancsára a hadrafoghatóság "váratlan ellenőrzése" keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a Kalinyingrádi területet is magába foglaló nyugati katonai körzet egyes légideszant alakulatait.

Olekas csütörtökön újságíróknak azt mondta, a kormányt figyelmeztették orosz sorkatonák nagy számban történő áthaladásának lehetőségére. Amennyiben katonákat találtak volna a vonaton, a hatóságok leszállították és visszaküldték volna őket a kiindulási helyre. Olekas megjegyezte, hogy ilyen esetre már volt példa.

Veszélyben érzik magukat

Dalia Grybauskaite litván államfő március 11-én - az országhuszonöt évvel korábbi függetlenné válásának évfordulóján - arra biztatta a litvánokat, hogy legyenek erősek és bátrak, amikor "a fegyverek dörgése hallatszik" kelet felől. A balti állam vezető politikusai arra figyelmeztettek, hogy ismételten veszélybe kerülhet az Oroszországgal szomszédos apró ország szabadsága.