Orbán Viktor bírálóját kitiltották Oroszországból

John McCain
John McCain amerikai republikánus szenátor beszél a magyarországi látogatásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Bank Centerben 2014. január 31-én.
Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz amerikai és európai politikus és hivatalnok került fel az Oroszországból kitiltott külföldiek listájára – közölte az Izvesztyija. 
Vágólapra másolva!

Az orosz lap értesülései szerint a nemkívánatos személyek között van John Boehner, a washingtoni törvényhozás alsóházának elnöke, valamint John McCain republikánus szenátor is.

15 magyar

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár is szerepel. Politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik „nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is” - írta a lap.

Hatvan amerikai kitiltott

A lap egy orosz külügyminisztériumi forrásra hivatkozva azt közölte, hogy az amerikaiak képviseltetik magukat legnagyobb számban a listán, összesen hatvanan nem léphetnek be Oroszország területére.

„Az Európai Unió és a NATO-tagországok országai szintén készítenek feketelistát a nemkívánatos orosz állampolgárokról, a Kreml csak az ő gyakorlatukat követ” – mondta a lapnak a meg nem nevezett forrás.

John McCain büszke rá, hogy felkerült a listára. Forrás: MTI/Beliczay László

John McCain már reagált

Oroszország már 2014 tavaszán is készített kitiltási listát, akkor az orosz hatóságok elleni szankciók miatt döntöttek így. Akkor és most is rajta volt a listán John McCain amerikai republikánus szenátor, aki máris reagált a hírekre.

„Gondolom, ez azt jelenti, hogy a Húsvétot Sedonában és nem Szibériában fogom tölteni. Nem is lehetnék büszkébb arra, hogy Vlagyimir Putyin kitiltott, mert kiálltam az orosz emberek szabadsága és emberi jogai mellett és az orosz elnök ukrajnai agressziója ellen” – jegyezte meg McCain.

Keményen bírálta Orbánt

A szókimondó stílusáról ismert republikánus szenátor gyakran szólal fel Oroszország ellen, de tavaly decemberben Orbán Viktor magyar kormányfőt hívta „neofasiszta diktátornak” az amerikai Szenátusban. McCain az új budapesti nagykövet, Colleen Bell szenátusi megszavazása előtt tartott beszédében egész pontosan úgy fogalmazott: „Nem vagyok a politikai kinevezettek ellen. Világos, hogyan folyik ez a játék, de itt egy ország, amely éppen feladja a szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, aki Putyinnal fekszik össze”.