Hármas ázsiai csúcstalálkozó

Vágólapra másolva!
A dél-koreai, a japán és a kínai külügyminiszter megállapodott szombaton Szöulban abban, hogy hazájuk mindent megtesz a három ország csúcstalálkozója újbóli és a lehető legrövidebb időn belül történő megrendezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Három év után tartott ismét találkozót a három ország külügyminisztere, hogy felújítsák együttműködésüket. Az első hasonló találkozót 2008-ban tartották a japán Fukuokában. A felek eredetileg évente rendeztek volna háromoldalú egyeztetéseket, ezek azonban 2012 tavaszán területi viták és a történelmi emlékezet terén kialakult nézeteltérések miatt megszakadtak.

A szombati találkozón Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszter külön is tárgyalt japán és kínai kollégájával, Kisida Fumióval, illetve Vang Jivel, majd háromoldalú megbeszélést tartottak. Utána közös közleményt adtak ki, miszerint megállapodtak abban, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” megrendezik az állam-, illetve kormányfők találkozóját.

Az AP hírügynökség megjegyezte: a megállapodás ellenére kérdéses, hogy a csúcstalálkozót bármikor a közeljövőben meg tudják rendezni. „A történelmi nézeteltérések nem a múlttal kapcsolatosak, hanem a jelennel” – jelentette ki Van Ji a közös sajtóértekezleten.