A szocialista pár nyerte a tartományi választásokat Andalúziában

2015.03.22. 23:28

A szocialista párt nyerte meg az előre hozott választásokat vasárnap Andalúziában, Spanyolország legnépesebb tartományában.

Az eredmények igazolták az urnazárás utáni exit poll becsléseket, a szocialisták a szavazatok 35,4 százalékát szerezték meg, ezzel 47 képviselőjük lesz az andalúz parlamentben. A konzervatív Néppárt (PP) 26,7 százalékkal a második legnagyobb frakciót alakíthatja meg 33 mandátumával.

Andalúz törvényhozás

Két, az országos politikában új párt is bejutott az andalúz törvényhozásba: a tavaly januárban alakult radikális baloldali Podemosra a szavazók 14,8 százaléka voksolt, ez nekik 15 képviselői helyet jelent. Az eredetileg katalán, magát középpártnak nevező Ciudadanos 9,2 százalékkal, 9 mandátumot nyert el.

A tartományi parlament ötödik pártja az Izquierda Unida (IU) lesz, a baloldali pártnak a voksok 6,8 százaléka 5 mandátumot jelent.

Nagy vesztes

A szocialisták éppen ugyanannyi képviselői helyet szereztek, mint a legutóbbi 2012-es választásokon, a nagy vesztesnek a Néppárt tekinthető, amelynek eddig 50 mandátuma volt. A párt 25 éve nem szerepelt ilyen rosszul ebben a tartományban.

Az Andalúziát 33 éve kormányzó szocialisták ugyan győzelmet arattak, de nem szerezték meg az abszolút többséget, amely a 109 fős parlamentben 55 mandátum, így a kormányzáshoz mindenképpen koalícióra kell lépniük más pártokkal.