Jemenről tárgyal az ENSZ BT

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kivonta Jemenből teljes személyzetét, az ENSZ BT pedig rendkívüli ülést tart a kialakult helyzetről. Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök „sürgős beavatkozásra” kérte a testületet.
Vágólapra másolva!

Jemenben síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik.

Ádenben Hádi ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan harci gépek támadták pénteken. Szanaában síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben 140 ember vesztette életét. Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet, ott 33 ember esett áldozatul.

Két mecsetben robbantottak a pénteki ima idején Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Az amerikaiaknak elegük lett

Az instabil helyzet miatt az Egyesült Államok elkezdte kivonni az országból különleges erőinek hátramaradt 100 tagját, akik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ottani sejtje ellen folytattak hadműveleteket. Az intézkedés átmeneti.

Jeff Rathke amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington támogatja a jemeni politikai átmenetet, folyamatosan figyeli az onnan érkező fenyegetéseket, és továbbra is mindent elkövet az amerikai állampolgárok és érdekeltségek védelme érdekében.

Az államfő segítséget kért az ENSZ-től Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Már dolgoznak egy nyilatkozaton

Hádi levélben kérte a Biztonsági Tanácsot a mielőbbi beavatkozásra, valamint arra, hogy állítsák meg a húszik „agresszióját”, és „támogassák a legitim hatóságokat”.

A rendkívüli ülésen Dzsamál Benomar jemeni ENSZ-megbízott tájékoztatja a BT tagjait a helyzetről, és meghallgatják a térség egyes országainak képviselőit is.

A Biztonsági Tanács már dolgozik egy nyilatkozaton Jemenről, elképzelhető, hogy ezt a rendkívüli ülésen véglegesítik is - jelentették a hírügynökségek diplomaták közlései alapján.