A jobbközép nyerte a francia helyhatósági választásokat

Polling station staff count votes after the first round of the French departementales elections on March 22, 2015 in Ortaffa, southern France. AFP PHOTO / RAYMOND ROIG
Francia helyhatósági választás
Vágólapra másolva!
A Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép nyerte meg Franciaországban a helyhatósági választások első fordulóját, maga mögé utasítva az élre várt szélsőjobboldali Nemzeti Frontot és a megosztott és népszerűtlen kormányzó szocialistákat.
Vágólapra másolva!

A francia belügyminisztérium hétfő reggeli részleges eredményei szerint a jobboldali tábor a kisebb pártokkal együtt 37,5 százalékot ért el, a baloldal összes pártja pedig együttesen 35,02 százalékot. A részvételi arány 50 százalékos volt. A látszólagos fej-fej melletti eredmény ellenére az elemzők szerint a második fordulóban jelentős jobboldali győzelem várható a baloldal megosztottsága miatt.

Sosem szerepelt ennyire jól a szélsőjobb

A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és két centrista párt, a Modem és az UDI közös listái a szavazatok 30,32 százalékát szerezték meg, a Nemzeti Front (FN) pedig 25,97 százalékot kapott. A szélsőjobboldal soha nem szerepelt még ilyen jól választásokon (a tavalyi európai parlamenti választásokon 25 százalékot ért el), de a felmérésekben jelzett 30 százalékos győzelemtől messze elmaradt.

A Szocialista Párt 21,31 százalékos eredménnyel a közvélemény-kutatásokban jelzettnél jobban ellen tudott állni, és a választókörzetek háromnegyedében versenyben tudott maradni a második fordulóra. Ugyanakkor sorozatban ez volt a kormánypárt negyedik veresége a tavalyi önkormányzati, európai parlamenti és szenátusi választások után.

Francia helyhatósági választás Forrás: AFP/Raymond Roig

A kommunista Baloldali Front 6,83 százalékot kapott, a Zöldek pártja, amely csak a választókerületek 20 százalékában tudtak jelöltet állítani, alig 1,85 százalékot ért el.

Jövő vasárnap lesz a második forduló

A kétfordulós helyhatósági választásokon a franciák az évi 75 milliárd euróval gazdálkodó megyei tanácsok összetételéről döntenek hat évre, a második fordulót jövő vasárnap tartják. A helyi téteken túl országos szinten a vasárnapi első fordulót a két év múlva esedékes elnökválasztás fényében értékelik Franciaországban. A sikeres jobboldali összefogás elsősorban a politikai életbe tavaly ősszel visszatért Nicolas Sarkozy érdemének tekinthető. A volt államfő ezért 2016-ban jó eséllyel indulhat a jobboldal elnökjelölt-állító választásán.

A harmadik helyre szorult Nemzeti Front is sikerként könyvelheti el, hogy 98 megyéből 43-ban az élen végzett, s nyolc választókörzetben már vasárnap nyerni tudott. A szélsőjobboldalnak eddig csak egyetlen képviselője volt a megyei tanácsokban. A 2054 választókörzetből már az első fordulóban 220-ban nyerni tudott a jobboldal, 56-ban pedig a baloldal.