Ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket.

Kay Kratky az egyik német televízióban elmondta, rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt. A gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak Marseille-től északkeletre. A második adatrögzítőre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet nyerjenek a történtekről – mondta a Germanwings diszkontlégitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Sokáig eltarthat az azonosítás

A tragédia áldozatait ideális körülmények között május elejére sikerülhet azonosítani, de lehet, hogy csak később. Christian Reiter osztrák orvos szakértő szerint amennyiben az időjárás nem szól közbe, két héten belül lezárulhat a holttestek utáni keresés, és amennyiben sikerül a DNS-vizsgálathoz megfelelő szövetmintát nyerni a maradványokból, már május elejére azonosítani lehet az áldozatok többségét. 

A francia belügyminisztérium mentőcsapata dolgozik a tragédia helyszínénForrás: MTI/EPA/Francia belügyminisztérium/Francis Pellier

Elhamarkodott gyanúsítás

Két másik osztrák szakértő bírálta a francia ügyészséget, mondván, a hatóság elhamarkodottan közölte azzal kapcsolatos gyanúját, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát.

A meggyanúsított másodpilóta, Andreas LubitzForrás: Twitter

Az ügyészség lépése szerintük médiahisztériához és spekulációkhoz vezetett, a második fekete doboz azonban fontos technikai információkkal szolgálhat majd arról, mi is történt pontosan.

Ennyit tudunk

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája megszállottja volt a francia Alpoknak, jól ismerte a katasztrófa helyszínét, ahol korábban már vitorlázórepülővel többször is átrepült. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. Közben a másodpilóta exe kitálalt a volt barátjáról. Hogy mit mondott a tömeggyilkosról, azt ide kattintva olvashatja el.

Feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak múlt kedden. Az Origo akkor percről percre követte az eseményeket. A repülőn tartózkodó mind a 150 ember meghalt. Lubitz sajtóértesülések szerint mentális betegségben szenvedett, kezelés alatt állt, betegségét azonban titkolta munkaadója előtt.