Öngyilkossági hajlam miatt kezelték Andreas Lubitzot

Andreas Lubitz, Germanwings
Hamburg, 2015. március 27. 2009. szeptember 13-án készült kép Andreas Lubitzról, a Germanwings német légitársaság másodpilótájáról az Airportrace félmaratoni futóversenyen Hamburgban. A 28 éves Lubitz szándékosan idézte elő a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító repülőgépének lezuhanását a francia Alpokban 2015. március 24-én. A gép fedélzetén 150 ember tartózkodott. (MTI/AP/Michael Müller)
Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt öngyilkossági hajlam miatt kezelték a Germanwings járatát a halálba vezető másodpilótát – közölte a német főügyészség. 
Vágólapra másolva!

A nemzetközi sajtótájékoztatón elmondták: a rendelkezésre álló orvosi iratok szerint Lubitznak nem volt szervi problémája. Pszichiátriai tünetekkel még a pilótaengedély megszerzése előtt kezelték, de akkor hosszabb ideig. A katasztrófa előtt többször is járt orvosnál, de ezekben az esetekben nincs bizonyítva öngyilkos hajlam vagy agresszió – közölte a német főügyész.

Lubitzot öngyilkossági hajlam miatt kezelték évekkel ezelőtt Forrás: MTI/AP/Michael Müller

Átadták a kartonját

A düsseldorfi egyetemi kórház hétfőn adta át az államügyészségnek a másodpilóta kartonját – közölte a klinika szóvivője. 2015 februárja és március 10. között a férfi legalább három alkalommal járt ott.

Jean-Pierre Michel francia törvényszéki nyomozó szavai szerint a hatóságok most azt akarják kideríteni, mi ösztönözhette a másodpilótát egy ilyen szörnyű cselekedetre.

„Nyilvánvalóan lélektani mozgatórugók kellettek ahhoz, hogy valaki ilyen tettet elkövessen” – tette hozzá.

Lubitz házában gyógyszereket is találtak Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Azonosítani próbálják

A brit Telegraph beszámolója szerint eközben a szakértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy azonosítsák a roncsok között felfedezett 600 emberi testrészt. Köztük van a másodpilótáé, Andreas Lubitzé is, amelyet magasan a hegyoldalban találtak meg.

Orvos szakértők elmondták a Der Spiegelnek, hogy Lubitz maradványainak vizsgálata segíthet kideríteni, mi vezetett a tragédiához, például megtudhatják, szedett-e kábítószert vagy antidepresszánsokat.

A gépnek csak az egyik fekete dobozát találták meg Forrás: BEA

Az egyik fekete doboz nincs meg

A Lufthansa egy magas rangú vezetője szerint félő, hogy a gép második fekete doboza soha nem kerül majd elő. Az elsőnek az elemzéséből tudják, hogyan próbált visszajutni a pilótafülkébe a kapitány a tragédia előtt.

Kay Kratky az ARD műsorában azt mondta, hogy a gép 800 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a hegyoldalba, ezért lehetséges, hogy a fekete doboz szétporladt.