A rendőrség különleges egységei behatoltak az isztambuli bíróság épületébe, ahol egy szélsőbalos török csoport túszul ejtette az ügyészt. Két lövés is eldördült.

A Forradalmi Népi Felszabadító Párt-Front a Twitterre tette fel a képet, amelyen az egyik tagjuk fegyvert szorít az összekötözött kezű ügyész fejéhez.

Mehmet Selim Kiraz az ügyész a 15 éves Berkin Elvan ügyében, akit 2013-ban lőttek le egy kormányellenes tüntetésen, és tavaly márciusban halt meg, miután 269 napig volt kómában – emlékeztetett az Anadolu hírügynökség.

Savcı rehin alındı ! Şerefsizler iş başında ! #Savcı #rehine #istanbul #terorizm #saldırı

A video posted by Muhammed Emin Özdemir (@emin0zdemir53) on

A jelentés szerint a különleges egység tagjai behatoltak a bírósági épületbe. Az emeletet kiürítettek, és a mesterlövészek is elfoglalták a pozíciójukat. Két lövés is hallatszott, de azt nem tudni, megsebesült-e valaki.

„Népi bíróságot” követelnek

A marxista-leninista pártot 1978-ban alapították, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetként tartja számon. A szervezet követte el az amerikai nagykövetség elleni öngyilkos merényletet 2013-ban, 2001-ben pedig két rendőr és egy ausztrál turista halt meg az általuk végrehajtott merényletben, Isztambul központjában.

A Reuters jelentése szerint a túszejtők azt követelik, hogy az Elvin haláláért felelős rendőrt a televízióban tegyen vallomást, az ügyben érintetteket pedig állítsák „népi bíróság” elé.