Lelőtték a túszejtőket, de meghalt az ügyész is

2015.03.31. 23:32

A török rendőrség agyonlőtte azt a két szélsőbaloldali fegyverest, aki Isztambulban túszul ejtett egy ügyészt. A túsz kiszabadult ugyan, de megsebesült, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol azonban belehalt sérüléseibe. 

Az ügyészt a betiltott és terrorista szervezetnek minősített szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front tagjai tartották fogva. Több követeléssel is előálltak. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük a megadásról. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. 

Ezt a fotót a Twitterre is feltöltöttékForrás: AFP/Iha

A különleges erők azért rohanták meg végül a bíróság hatodik emeleti helyiséget, mert lövéseket hallottak - közölte Isztambul rendőrfőnöke. 

Miért pont ő?

Az ügyész vezette a vizsgálatot egy tinédzser halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség sebesített meg. A fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt.

A szélsőbaloldali csoport azt követeli, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák - ahogyan fogalmaztak - népbíróság elé. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két férfi miként tudott lőfegyvert bevinni a bíróságra.

Mit kell tudni a túszejtőkről?

A marxista-leninista pártot 1978-ban alapították, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetként tartja számon. A szervezet követte el az amerikai nagykövetség elleni öngyilkos merényletet 2013-ban, 2001-ben pedig két rendőr és egy ausztrál turista halt meg az általuk végrehajtott merényletben, Isztambul központjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK