Megtalálták a Germanwings Alpokban lezuhant utasszállító repülőgépének a másik fekete dobozát is – jelentették be a francia hatóságok. Pár napja a a Lufthansa egyik vezetője azt mondta: elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket, és soha nem kerül elő. Az öngyilkossági teóriátaz első fekete dobozból kinyert adatokból állították föl. 

Egy hete mindent tűvé tesznek érte

A csütörtöki rövid közlemény szerint a második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) délután találták meg a helyszínelők a szerencsétlenség helyszínén. Az ügyész nem közölt részleteket arról, hogy pontosan hol és milyen állapotban találták meg a több mint egy hete keresett adatrögzítőt.

Így talán kiderül, mi történt

Kay Kratky a Lufthansától korábban azt mondta: rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt, hiszen a gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak.

Az újonnan előkerült második fekete dobozForrás: MTI/AP/Claude Paris

A második adatrögzítőre azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet kapjanak a történtekről – mondta a Germanwings diszkont-légitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

Az első még aznap megvolt

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket és egyéb hangokat rögzítette, már a szerencsétlenség napján megtalálták a katasztrófa helyszínén. Ennek alapján a marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak. 

Az elsőként megtalált fekete dobozForrás: BEA

A repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának elemzésétől újabb részleteket remélnek a hatóságok a katasztrófa lezajlásáról.

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó fapados járata március 24-én zuhant le a francia Alpokban, a fedélzetén 150 emberrel. A légi katasztrófának, amelyet Andreas Lubitz másodpilóta a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg szándékosan okozhatott, nincs túlélője.