A Kreml megpróbálta eltitkolni Vlagyimir Putyin betegségét, amikor az orosz elnök márciusban 11 napra eltűnt a nyilvánosság elől.

A londoni The Times szerint a Putyin betegségéről szóló pletykák igaznak bizonyultak, és ezt orosz katonai források szivárogtatták ki amerikai partnereiknek.

Moszkva Putyin betegségének tagadásával el akarta kerülni, hogy az elnököt a nyugati média Borisz Jelcin egykori orosz elnökhöz hasonlítsa, felidézve „zűrzavaros hatalomvesztését”. (A súlyos betegségekkel küzdő Jelcin fél évvel mandátumának lejárta előtt, 1999. december 31-én jelentette be lemondását.)

Szilárdan tartja a kezében a hatalmat

A nyugdíjazott amerikai és orosz katonai vezetőkből álló úgynevezett Elba-csoport egy tagja mondta el: egy orosz tiszt fedte fel, hogy Putyin március elején beteg volt, és emiatt nem lehetett látni nyilvános eseményeken.

Az orosz forrás azt mondta, Putyin szilárdan tartja kezében a hatalmat, de az orosz politikai és hatalmi kultúrában szó sem eshet az elnök bármely betegségének vagy gyengeségének elismeréséről.

Szabadtéri kiállítás Moszkvában a Krím Oroszországhoz csatolásának első évfordulója alkalmából. Fontos, hogy Putyin erősnek látszódjonForrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Őrizni a mítoszt

Egy másik brit napilap, a The Guardian korábban arról írt, a Kreml meg akarja őrizni azt a mítoszt, hogy Putyin sosem betegszik meg.

Vlagyimir Putyinról március 6. és 16. között nem lehetett látni élő képet a médiában, s emiatt egy sor találgatás látott napvilágot Oroszországban és külföldön.

Felmerült, hogy az államfő beteg, de egyesek tudni vélték, hogy az erőszakszervezetek eltávolították a hatalomból.

Pletyka nélkül unalmas lenne az életForrás: AFP/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Mindent tagadtak

Az is elterjedt, hogy fia született egy svájci klinikán. Mindezeket a Kreml tagadta, de nem adtak magyarázatot Putyin eltűnésére.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője többször is tagadta, hogy Putyin beteg lenne, egy alkalommal kijelentette, hogy Putyin tökéletesen egészséges, még mindig olyan erős a kézfogása, hogy akár kezét is törhetné valakinek.

Március 16-án a kirgiz államfővel már közösen mutatkozó orosz elnök a betegségéről szóló híresztelésekkel kapcsolatban annyit mondott, „pletykák nélkül unalmas” lenne az élet.