Barack Obama amerikai elnök és kubai kollégája, Raúl Castro az Amerikai Államok Szervezetének panamai csúcstalálkozóján vesz részt.

„Obama elnök tudta, hogy lesz köztük interakció, amikor a csúcstalálkozón való részvétel mellett döntött. Az állami vezetők az idő nagy részét együtt fogják tölteni, tehát szót vált majd Raúl Castróval is” – mondta Roberta Jacobson, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a washingtoni Brookings Intézet előtt.

„A Juan Carlos Varela panamai elnökkel folytatandó tárgyalást leszámítva nincsen betervezve semmilyen kétoldalú megbeszélés, így azt nem tudom, hogy milyen típusú interakció várható” – tette hozzá.

Közel hatvan éve nem találkozott amerikai és kubai vezetőForrás: AFP/Saul Loeb

Nagykövetség még nincs

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az április 10-11-ei találkozóig újra megnyithatják a havannai nagykövetséget, miként azt korábban tervezték.

Obama és Raúl Castro december 17-én jelentette be, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.