Germanwings: nem keresik tovább a holttesteket

Vágólapra másolva!
Leállították a nyomozók a múlt héten történt légikatasztrófa halálos áldozatainak keresését a francia Alpokban, ahol 150 emberrel a fedélzetén lezuhant a Germanwings Barcelona-Düsseldorf között közlekedő járata.
Vágólapra másolva!

A személyes tárgyakat még keresik

A repülőgép teljesen szétroncsolódott, és ez rendkívül megnehezíti a mentési munkálatokat. "A holttestek felkutatása befejeződött, de továbbra is keressük a halálos áldozatok személyes tárgyait" - mondta az Alpes-de-Haute tartomány helyi önkormányzatának szóvivője.

Azonosítják az áldozatokat Forrás: MTI/AP pool//Christophe Ena

Hozzátette, hogy a Lufthansa német légitársaság, a Germanwings anyavállalata a francia államügyész engedélyével egy különleges céget bízott meg az utasszállító roncsainak elszállításával.

Nem biztos, hogy mindenkit megtaláltak

Ezt követően a halottak azonosítását a helyszínen talált 150 DNS-mintakészlet alapján végzik el a következő néhány hét folyamán. A francia jogi eljárás egyik vezető ügyésze arra hívta fel a figyelmet, hogy a DNS-mintakészletek száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes halálos áldozatot megtalálták. Amint a DNS-minta alapján a halottak valamelyikét azonosítják, a hatóságok értesíteni fogják a családot.

Két hónapig is eltarthat a tisztítás

Rendőrhelikopter a helyszínen a tragédia utáni napokban Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

David Galtier helyi francia rendőrfőnök azt mondta, a repülőgép roncsainak elszállítása és a helyszín megtisztítása a következő héten indulhat el, és két hónapig is eltarthat.

Szándékosan okozhatta a tragédiát

A Germanwings Airbus A320-as gépe március 24-én délelőtt csapódotthegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító két fekete dobozának adatai alapján Andreas Lubitz másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.

Andreas Lubitz Forrás: MTI/AP/Michael Müller

A düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata alapján megállapította, hogy Lubitz az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülkék ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.