Vágólapra másolva!
Irán a jelenlegi szintre visszatérve folytatja nukleáris tevékenységét, ha a Nyugat visszalép a remélt végleges megállapodástól Teherán atomprogramjáról - mondta a perzsa állam külügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Mohamad Dzsavad Zarif egy szombat esti televíziós műsorban úgy fogalmazott, Irán kész megtenni a szükséges lépéseket, ha a másik fél nem tartja tiszteletben a Teherán és nagyhatalmak között csütörtökön létrejött keretegyezséget, amelyet a tervek szerint június végéig végleges megállapodás követ majd. Irán mindaddig betartja ígéreteit, amíg a Nyugat is - mondta.

Üzenet a keményvonalasoknak

Megfigyelők szerint Zarif szavaival üzenni akart a keményvonalas iráni politikusoknak, akik korábban katasztrofálisnak minősítették a lausanne-i megállapodást. Zarif azt is mondta, hogy a regionális kérdések tekintetében nem szűntek meg az iráni-amerikai ellentétek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjával és Németországgal kötött megállapodás nem jelent veszélyt a térségre és az Iránnal szomszédos országokra nézve.

Az Egyesült Zsidók a Cionizmus Ellen nevű szervezet tagjai tüntetnek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az iráni atomprogram ügyében az amerikai kongresszus két háza előtt tartandó beszéde ellen Washingtonban Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Félnetek nem kell

„Alaptalan minden aggodalom, Irán nem tör hegemóniára a régióban” - jelentette ki, hozzátéve, hogy a térség valamennyi államával jó kapcsolatokra törekednek, és ha vannak nézeteltérések, tisztázni kell őket. Teherán úgy őrködik szomszédjai biztonsága, mint sajátja felett, és különösen elszánt a terrorizmus elleni harcban - hangoztatta a politikus.

Zarif szerint a lausanne-i megállapodás előnyös Iránra nézve, és az ENSZ-ben azonnal visszavonják a Teherán atomprogramjáról szóló összes BT-határozatot, amint létrejön a végeleges megállapodás. A külügyminiszter úgy vélte, a végleges megállapodás lehetőséget teremtene a nemzetközi közösséggel való hatékonyabb együttműködésre.

„Nem akarunk mást, csak a jogainkat. Soha nem fejlesztettünk és most sem fejlesztünk atombombát. Nem törekszünk regionális hegemóniára. Jó kapcsolatokat akarunk” - foglalta össze az iráni tárcavezető.