Így szabadult négy év után a túsz

Bamako, 2015. április 7.
A 2011-ben Maliban elrabolt holland Sjaak Rijke érkezik a bamakói repülőtérre 2015. április 7-én, egy nappal az után, hogy a francia különleges erők Mali északi részén kiszabadították őt. Rijkét 2011 novemberében Timbuktu térségéb
Bamako, 2015. április 7. A 2011-ben Maliban elrabolt holland Sjaak Rijke érkezik a bamakói repülőtérre 2015. április 7-én, egy nappal az után, hogy a francia különleges erők Mali északi részén kiszabadították őt. Rijkét 2011 novemberében Timbuktu térségében, egy turistaszállóban fogták el iszlamista szélsőségesek, vele együtt foglyul ejtették a svéd Johan Gustafssont és a dél-afrikai és brit kettős állampolgárságú Stephen Malcolmot. Utóbbi két ember sorsáról nincsenek hírek. (MTI/AP/Harouna Traore)
Vágólapra másolva!
A francia különleges erők hétfőn kiszabadítottak Malin egy holland férfit, akit még 2011-ben raboltak el szélsőséges iszlamista fegyveresek. A bamakói repülőtéren kedden készültek róla fényképek.
Vágólapra másolva!

A holland Sjaak Rijkét Mali északi részén szabadították ki. Francois Hollande francia elnök bejelentése szerint a fogva tartók közül néhányat megöltek az akció során, több fegyveres pedig megsebesült.

Forrás: MTI/EPA/Alex Duval Smith

A holland Rijkéről annyit tudni, hogy a francia erők a túszszabadító akció után épségben átszállították őt a Tessalitban lévő támaszpontjukra. A párizsi bejelentés nem pontosította, hogy kiknek a fogságában volt Rijke.

Forrás: MTI/AP/Harouna Traore

Iszlamista szélsőségesek 2011 novemberében Timbuktu térségében fogták el egy turistaszállóban Rijkét, vele együtt foglyul ejtették a svéd Johan Gustafssont, valamint a dél-afrikai és brit kettős állampolgárságú Stephen Malcolmot. E két utóbbi sorsáról nincsenek hírek.

Forrás: MTI/AP/Harouna Traore

Mali közrendjének stabilizálásában 3000 francia katona működik közre 2013 óta, előtte az országot az al-Kaidához kapcsolható iszlám szélsőségesek rohanták le.

A francia hadsereg tavaly január óta hajt végre hadműveleteket Maliban más, azóta az ENSZ mali békefenntartó missziójához csatlakozott afrikai csapatokkal együtt, az al-Kaidával kapcsolatban álló, az ország északi részét sokáig megszállva tartó iszlamisták ellen.