Öngyilkos lett egy perbe fogott szenátor

2015.04.07. 22:26

Öngyilkos lett kedden Jean Germain francia szenátor, Tours városának korábbi polgármestere néhány órával azelőtt, hogy megkezdődött volna az a per, amelyben hivatali visszaélés gyanújával kellett volna bíróság elé állnia. A szocialista politikus búcsúlevelében elítélte a "politikusok elleni szisztematikus hajtóvadászatot".

A 67 éves szenátor, a Tours-i Francois-Rabelais egyetem korábbi rektora 19 éven át irányította az évente több millió turistát vonzó Loire menti várost, ahova 2007 és 2011 között Kínából szervezetten érkeztek fiatal párok, hogy a polgármester jelenlétében szimbolikusan és csoportosan "romantikus házasságot" kössenek.

Kínai romantika

A sajtóban is nagy visszhangot kapott promóciós kampány önmagában nem volt törvénytelen. A polgármester ellen azért indult 2013-ban sikkasztás és hivatali visszaélés miatt eljárás, mert a kínai párok látogatatásait szervező tajvani származású Lise Han 2008-tól tanácsadói állást kapott a városházán, majd a helyi turisztikai hivatalnál is, ahonnan csalás, hivatali visszaélés és közpénzek elsikkasztása miatt távolították el.

A nő ugyanis pénzért árulta a városháza szolgáltatásait a francia romantika miatt Tours-ba utazó kínai turistáknak, a kiszámlázott összegeket pedig elsikkasztotta.

A fotó baloldalán Jean GermainForrás: AFP/Guillaume Souvant

A tömeges álházassági ceremóniákról készülő fotókon pózoló polgármester azt állította, hogy semmit nem tudott Lise Han hazugságairól és mesterkedéseiről. A politikus ügyvédje, Dominique Tricaud szerint egyébként a kampány hatására megháromszorozódott az ázsiai turisták száma a régióban, és az önkormányzatot semmilyen kár nem érte.

Főbe lőtte magát

A per kezdetén az ügyvéd jelentette be, hogy Jean Germain eltűnt, a kocsijában pedig egy búcsúlevelet hagyott hátra. Holttestét néhány órával később a rendőrök találták meg a lakhelye közelében. A politikus feltehetően főbe lőtte magát.

"Tudom, hogy milyen fájdalmat okozok azoknak, akik szeretnek, de nem hagyhatjuk, hogy a politikusok elleni szisztematikus hajtóvadászat folytatódjon" - írta búcsúlevelében Jean Germain. "Vannak olyan emberek, én is közéjük tartozom, akik számára az igazságtalanság és a becstelenség elviselhetetlen. Nyugodjanak meg, egy fillért sem sikkasztottam el, nem gazdagodtam meg" - tette hozzá.