Nincs béke a Le Pen családban

(FILES) - A picture taken on November 29, 2014 in Lyon shows France's former far-right Front National (FN) party's leader Jean-Marie Le Pen (R) and France's far-right Front National (FN) party’s leader Marine Le Pen (L),  during the 15th French far-right
Marine Le Pen és Jean-Marie Le Pen
Vágólapra másolva!
Tovább éleződött a családi viszály a szélsőjobboldali francia Nemzeti Fronton belül, miután Marine Le Pen pártelnök szerdán azzal vádolta meg apját, hogy akadályozza a szervezet térnyerését. A pártelnök hozzátette, hogy ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon.
Vágólapra másolva!

A 86 éves Jean-Marie Le Pen a múlt héten azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról korábban hangoztatott, bagatelizáló véleményét. Kedden pedig egy olyan kijelentést idéztek tőle, amelyben bevándorlónak címkézte Franciaország spanyol születésű miniszterelnökét, Manuel Vallst, és védelmébe vette Philippe Petain marsallt, a náci Németországgal kollaboráló, II. világháborús Vichy-kormány vezetőjét.

Bővíteni akar

Marine Le Pen az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlás elleni pártját annak antiszemita arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve. "Jean-Marie Le Pen a jelek szerint belesüppedt egy olyan stratégiába, amely valahol a felégetett föld és a politikai öngyilkosság között húzódik" - jelentette ki a pártot 2011 óta vezető Marine Le Pen egy a nevében kiadott pártközleményben.

Marine Le Pen és Jean-Marie Le Pen Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Útszéli provokáció

A pártban elfoglalt "tiszteletbeli elnöki posztja nem jogosítja őt fel arra, hogy eltérítse a Nemzeti Frontot útszéli provokációival, amelyek láthatóan arra irányulnak, hogy kárt okozzanak nekem, sajnos azonban az egész mozgalmat sújtják" - hangoztatta. A Nemzeti Front elnöke hozzátette azt is: ellenezni fogja apja jelölését a párt Provence-Alpes-Cote d'Azur régióbeli listavezetőjének a decemberben esedékes regionális választásokon, ahol pártja - reményei szerint - tovább erősítheti pozícióit a múlt havi helyhatósági választásokon elért sikere után.

Minden idők legjobb eredménye

Marine Le Pen pártja minden idők legjobb eredményét érte el a márciusi helyhatósági választáson: a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója végzett, a szavazatok 29,4 százalékával.

Le Pen meg akarja lovagolni a párt népszerűségét, hogy sikerrel indulhasson a két év múlva esedékes elnökválasztáson. A legutóbbi felmérések szerint az FN pártelnöke akár bejuthatna az elnökválasztás második fordulójába is, bár győzelemre egyelőre nem esélyes.