Ismét napirendre kerülhet a skót függetlenség

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon answers questions from the audience following her speech at University College London on February 11, 2015. AFP PHOTO / POOL / ANDREW MATTHEWS
Vágólapra másolva!
Skócia ismét népszavazást tarthat függetlenségéről, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból - mondta szerda este a skót miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon, aki a függetlenségre törő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetőjeként áll a skót kormány élén, a többi skót politikai párt vezetőivel tartott televíziós választási vitában kijelentette: ha a Nagy-Britanniát jelenleg kormányzó Konzervatív Párt hatalmon marad a május 7-ei parlamenti választásokon, és utána "ki akarná rángatni" az egész országgal együtt Skóciát is az EU-ból, az indokolhatná az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását.

Nicola Sturgeon Forrás: AFP/Andrew Matthews

Skóciában az SNP vezette skót kormány kezdeményezésére szeptember 18-án tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal; a függetlenségre a választók 44,7 százaléka voksolt. Erről az Origo is részletesen beszámolt.

David Cameron Forrás: AFP/Leon Neal

David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor már két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Nincs napirenden

Nicola Sturgeon a skóciai Aberdeen városának egyetemén tartott szerda esti televíziós vitában kijelentette: jelenleg nem tervezi a skóciai függetlenségi népszavazás újbóli kiírását. A skót miniszterelnök szerint "a körülmények vagy a közhangulat alapvető megváltozására" lenne szükség ahhoz, hogy a referendum ismét napirendre kerülhessen.